Premier Australiëwil economisch blok Verre Oosten

WELLINGTON, 7 FEBR. De Australische minister-president Paul Keating wil grotere economische samenwerking van de landen rond de Stille Oceaan.

Keating stelde vast dat de markt van Australië, Nieuw-Zeeland, de ASEAN-landen, China, Hong Kong, Taiwan, Korea, Japan en Noord-Amerika twee miljard mensen telt en de helft van de wereldproduktie voor zijn rekening neemt. “Ons doel is in die regio te streven naar een harmonisering van regels op het gebied van handel, investeringen en kwaliteitsnormen en een aanvaarde wijze te bereiken om geschillen op te lossen”, aldus Keating gisteren.

De regeringsleider voorziet een hoofdrol voor APEC, het economische samenwerkingsverband van twaalf landen rond het Stille Oceaanbekken, dat in 1989 op Australisch initiatief werd opgericht. Hongkong, Taiwan en Mexico maakten van APEC geen deel uit.

    • Hans van Kregten