Politie voorkomt vechtpartij tussen voetbalaanhangers

ROTTERDAM, 8 FEBR. Een massale vechtpartij tussen supporters van de voetbalclubs Groningen en Twente in en rondom het station van Assen is gisteren door de politie voorkomen. De Asser politie was getipt door een vrouw die zaterdagnacht in een café in Groningen had opgevangen dat de supportersgroepen hadden afgesproken met elkaar op het station van Assen op de vuist te gaan. De gealarmeerde politie wist hen van een handgemeen af te houden.

In de loop van gistermorgen arriveerden 50 "Z-side supporters' van FC Groningen in Assen. Zij werden door 40 politiemensen naar het Stationsplein gedirigeerd. Daarop besloten de NS de reguliere intercity, met daarin tussen de 250 en 300 supporters van FC Twente, niet te laten stoppen in Assen. Door aan de noodrem te trekken konden de supporters toch uitstappen. Volgens een NS-woordvoerster was het niet mogelijk de noodrem uit te schakelen, zoals wel gebeurt in speciale supporterstreinen. “Dit was een reguliere trein en daar gelden speciale voorwaarden voor het buiten werking zetten van een noodrem.”

Beide supportersgroepen werden door de Asser politie en 50 ME'ers uit Groningen uit elkaar gehouden. Er werd met stenen gegooid maar het kwam, aldus de woordvoerder van de gemeentepolitie Assen, niet tot een lijfelijk treffen. Er zijn geen arrestaties verricht. Op last van de burgemeester van Assen werden de aanhangers van FC Groningen omstreeks half twaalf op een gewone trein richting Groningen gezet. De Twente-aanhangers vertrokken daarna onder begeleiding van 20 man gemeente- en spoorwegpolitie in de reguliere intercity Groningen-Den Haag naar Enschede. In de treinen werden geen vernielingen aangericht. Treinreizigers op het traject Groningen-Rotterdam/Den Haag moesten ongeveer veertig minuten wachten op een hernieuwde aansluiting.

In Utrecht werden de NS gisteren onverwachts geconfronteerd met honderd aanhangers van FC Utrecht die naar de wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord in Rotterdam wilden. Omdat de NS voetbalsupporters gescheiden van andere reizigers willen vervoeren, werd in allerijl een extra treinstel aangekoppeld. “Gewone reizigers voelen zich bedreigd door brullende en zingende supporters”, aldus de NS-woordvoerster. Door de inzet van dit extra treinstel was minder vervoerscapaciteit mogelijk op de lijn naar Den Haag en waren reizigers in de overvolle trein gedwongen hun rit staande te vervolgen.

Pag.3: NS willen "combi-kaart' afschaffen

De NS zullen de incidenten met voetbalsupporters van het afgelopen weekeinde aangrijpen om aan te dringen op overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De spoorwegen zeggen dat eens te meer is gebleken dat zij af moeten van de zogenoemde "combi-kaart'; een kaart die tegen gereduceerd tarief kan worden aangeschaft bij grootschalige festiviteiten, waaronder voetbalwedstrijden en popconcerten. In de combi-kaart is inbegrepen het toegangskaartje voor het evenement, de treinreis en eventueel verder vervoer met tram of bus.

De combikaart-regeling was bedoeld om massale transporten beter in de hand te kunnen houden. Nu dreigt volgens de NS deze regeling haar doel voorbij te schieten. Nadat enkele malen treinen met supporters zijn teruggestuurd, blijkt dat steeds vaker door de doelgroep gebruik wordt gemaakt van reguliere treinverbindingen of van de auto. “Hierdoor glippen ze tussen onze vingers door”, aldus een NS-woordvoerster.

Niet alleen worden nu talloze reizigers gedupeerd, ook stelt de begeleiding van de supporters de NS voor hoge kosten. Treinbestuurders, conducteurs en spoorwegpolitie moeten extra kilometers maken. Voor deze kosten willen de NS niet langer alleen opdraaien.