Plagiaat in de dop

In het oosten van het land kent de populariteit van het biermerk Grolsch geen grenzen.

Zo was er in Groenlo, waar Grolsch wordt gebrouwen, een café dat enige jaren geleden overging van Grolsch op Amstel. Door de overname moest ook het Grolsch-uithangbord aan de gevel plaatsmaken voor het Amstel-vignet. De stamgasten pikten de verandering niet en dus vloog er iedere avond een stoeptegel door het verlichte Amstel-bord. Uiteindelijk staakte Amstel de leveranties en pikte Grolsch de draad weer op.

Hoewel een dergelijke extreme vorm van merkentrouw zich nog niet elders heeft gemanifesteerd, kun je toch zeggen dat Grolsch het tegenwoordig ook buiten de Achterhoek goed doet. In de randstad stroomt inmiddels Grolsch uit de taps van een aanzienlijk aantal bekende cafés en hotels, waaronder nota bene het prestigieuze Amsterdamse Amstel Hotel!

Ook buiten Nederland krijgt het bier uit Groenlo voet aan de grond. Niet alleen in Engeland en Duitsland, ook in Oost-Europa vindt het bier gretig aftrek. Zo verdwijnt er wekelijks een groot aantal vrachtwagens vol Grolsch naar Polen. De prijs van een beugeltje ligt rond de zes gulden.

Dat kunnen wij ook, moet de fabrikant van Lezajsk, een lokale brouwerij, gedacht hebben. We moeten gewoon wat meer op Grolsch lijken, laten we beginnen met de dop. Een paar maanden geleden onderging de kroonkurk van het pijpje Lezajsk dan ook een ingrijpende wijziging: het ontwerp van de Grolsch-dop werd schaamteloos gekopieerd, niet alleen de kleuren, maar ook het lettertype en de opvallende hopbladen. Alleen de naam en het jaartal 1822 in het rode schildje aan de bovenkant van de Lezajsk-dop waren anders.

“Een vervelende zaak”, aldus Jan Cramer, directeur van Grolsch Export. “Vreemd genoeg ontdekten we de dop voor het eerst in Nederland, bij onze eigen doppenfabrikant. Hij had uit Polen een opdracht gekregen voor het nieuwe Lezajsk-ontwerp.”

Grolsch heeft het er niet bij laten zitten. Cramer: “Dit soort zaken pakken wij altijd meteen aan. Ze beginnen met de dop en voor je het weet nemen ze je hele etiket over. We hopen dat een snelle reactie voorkomt dat Lezajsk schade aan ons merk berokkent. Mocht het nodig zijn, dan zullen we harde maatregelen nemen.”

    • Bas Kist