Papiertrio meldt forse daling van de winst

De samenballing van Bührmann-Tetterode (BT), Koninklijke KNP en VRG krijgt de naam "NV Koninklijke KNP BT', kortweg KNP BT. Als troost voor het wegvallen van de naam VRG, neemt de nieuwe onderneming het uit gedraaide v-tjes bestaande logo van VRG over.

KNP BT publiceerde vanmorgen het officiële fusie-bericht, waarin onder meer formeel de aandelenverhouding is vastgelegd: een aandeel KNP en een aandeel BT leveren elk een aandeel KNP BT op, terwijl de belegger voor zijn VRG-stuk 0,8 aandeel KNP BT krijgt. Op de Amsterdamse effectenbeurs zakten na opening de koersen van BT (van 30,10 naar 29,50 gulden) en KNP (van 30 naar 29,50 gulden) onmiddellijk. De oorzaak daarvan school niet in de fantasieloze naam of de al bekende ruilverhouding, maar in de gelijktijdige publikatie van de resultaten over 1992.

De nettowinst van KNP is in 1992 gezakt van 162 miljoen naar 57 miljoen, 40 miljoen lager dan in november werd voorspeld. BT ging van 103 miljoen naar 50 miljoen, terwijl VRG de winst zag dalen 85 miljoen naar 18 miljoen gulden. Dat de koers-VRG vanmorgen desondanks iets steeg (van 23 naar 23,50 gulden) houdt mogelijk verband met de ruilverhouding: een koers van ongeveer 30 gulden voor BT en KNP betekent een koers van 24 gulden voor VRG.

Beleggingsanalist B. Dekker van Schretlen & Co wijt de winstval, die in het vierde kwartaal verscherpte, aan dalende valuta-koersen in onder meer de Scaninavische landen en de Verenigde Staten: “Daarnaast zijn er nogal wat buitengewone lasten, waarmee wellicht vooruit wordt gelopen op de fusie. Het jaar 1993 wordt in elk geval heel moeilijk voor de nieuwe combinatie, met misschien een licht herstel in de tweede helft”.

De "valutaire tegenwind' speelde volgens analist W. Verstoep van Pierson vooral in het derde kwartaal, zodat hij het beroerde vierde kwartaal vooral wijt aan de verslechterende economie: “Het gaat om cyclische bedrijven, die met de huidige economie tikken krijgen, ook al is er sprake van een gezonde cash flow. De problemen zie ik met name bij de verpakkingen en de grafische systemen”. De huidige koers vindt Verstoep aan de hoge kant: “Voor de langere termijn is het een goede belegging, maar vóór 1994 zie ik geen herstel zodat er voor dit jaar weinig muziek inzit”.

    • Karel Berkhout