Museum voor Kirchner in Davos open

DAVOS, 8 FEBR. In Davos is een nieuw museum uitsluitend gewijd aan de Duitse expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner geopend.

Kirchner, die zelfmoord pleegde in 1938 nadat zijn kunst door de nazi's als "entartet' bestempeld was, heeft het grootste deel van zijn volwassen leven in de Zwitserse plaats doorgebracht. In het museum zijn vijfhonderd werken van Kirchner bijeen gebracht. De collectie omvat tevens schetsboeken, brieven en foto's.

Het nieuw gebouwde museum (kosten negen miljoen dollar) en de collectie zijn een gift van de rijke geëmigreerde Duitse verzamelaar en kunsthandelaar Roman N. Ketterer.

Kirchner is een van de mede-oprichters van de groep van Duitse expressionisten Die Brücke, waarvan ook Emil Nolde, Erich Heckel en Karl Schmidt-Rottluff lid waren. Hij kwam in 1917 naar Davos om in de rustige omgeving van de Alpen te genezen van zijn morfine-verslaving en van zijn depressiviteit. De meeste tekeningen, houtsnedes en schilderijen die in het museum getoond worden zijn in Davos gemaakt. Ook het bed voor zijn partner Erna, waarop hij houtsnijwerk aanbracht, wordt tentoongesteld in het nieuwe museum, dat nu de grootste collectie van werken van Kirchner onderdak biedt. (AP)