Kosto premier van Europa

Even durfden de Nederlandse parlementariërs er voor uit te komen dat ze wel eens spelletjes spelen.

Vorige week organiseerde de Amsterdamse jurist mr. J. Hoeksma, vice-voorzitter van de Stichting Vluchtelingenwerk, in de Tweede Kamer de "Binnenhof Kampioenschappen EUROCRATIE'. Een gezelschapsspel waarin wordt gestreden om macht in Europa, bedoeld “om de spelers te laten wennen aan de nieuwe Europese werkelijkheid”, aldus Hoeksma. Met dobbelstenen kunnen steden, Europarlementariërs en Euroministers worden verworven. De speler die als eerste twaalf ministers en voldoende parlementariërs verovert, mag zich premier van Europa noemen.

De parlementariërs waren enthousiast, vooral toen de spelleider meedeelde dat “afspraken niet nagekomen hoefden te worden”. “O, 't is dus net echt”, reageerde PvdA-Kamerlid E.P. van Heemst. Staatssecretaris Aad Kosto veroverde snel Denemarken, maar was hij daar niet echt verheugd over. “Het zijn lastige jongens, die Denen”, zei de bewindsman.

Aanvankelijk leek Jaap de Hoop Scheffer, CDA-woordvoerder van Buitenlandse Zaken, regelrecht op het premierschap van Europa af te stevenen. Binnen een half uur had hij een enorme hoeveelheid volksvertegenwoordigers op zijn tafel liggen. Kosto: “Nou Jaap, volgens mij ben jij hartstikke geschikt voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken.” De Hoop Scheffer bevestigde “gaarne bereid” te zijn die taak op zich te nemen.

De Hoop Scheffer stalde zijn voorsprong echter zo overduidelijk uit, dat de overige spelers besloten een coalitie tegen hem te vormen. Uiteindelijk trok Kosto zelf, die de christen-democraten, de boeren en de kerken vertegenwoordigde aan het langste eind. (TB)

    • Mark Kranenburg
    • Rob Meines