Koplopers Spanje en Italië versterken positie

ROTTERDAM, 8 FEBR. De koplopers in de Italiaanse en Spaanse voetbalcompetitie hebben hun kopposities verstevigd. Deportivo La Coruna vergrootte zijn voorsprong op Barcelona tot vier punten. AC Milaan liep weer een punt uit op stadgenoot Inter en staat nu negen punten voor.

La Coruna won moeiteloos met 2-0 de thuiswedstrijd tegen Sevilla, terwijl Barcelona thuis met 1-1 gelijk speelde tegen Tenerife. Real Madrid bedwong weinig overtuigend hekkesluiter Burgos met 2-1 en behoudt zijn twee punten achterstand op de Spaanse koploper.

Evenals vorige week, bij de onverdiende nederlaag bij Real Madrid, beklaagde Barcelona zich dit weekeinde over de scheidsrechter. De kampioen dacht in de eerste helft twee keer aan een strafschop, de arbiter niet. Daardoor ging de thuisclub de rust in met een achterstand van 0-1, na een doelpunt in de openingsfase van de Argentijn Dertvoie. Na de hervatting was Barcelona veel sterker. Het leidde wel tot de gelijkmaker, van Pablo, niet meer tot de winnende treffer.

Deportivo was beduidend beter dan Sevilla. De 2-0 kwam tot stand door doelpunten na de rust van Fran en Aldana. Bebeto, Spaans topscorer met 19 doelpunten, miste een strafschop. Maradona kreeg de gele kaart. Hij hief het been te hoog en verwondde daardoor een tegenstander aan de neus.

Voor de Nederlandse trainers Hiddink en Jacobs verliep het weekeinde niet al te succcesvol. Met Valencia haalde Hiddink nog wel een punt tegen Celta Vigo (1-1), Jacobs ging met Gijon onderuit tegen Sociedad (2-4).

Zonder Ruud Gullit heeft AC Milan gisteren in San Siro Pescara met 4-0 opgerold. Het was de 55ste wedstrijd van de Milanezen in de Serie A zonder nederlaag. Papin (twee maal), Savicevic en Donadoni namen de doelpunten voor hun rekening.

Inter verspeelde een punt bij Cagliari (0-0). Atalanta kroop naar de gedeelde derde plaats door de winst (2-1) op Juventus. Bij de 'Oude Dame' maakte Platt zijn rentree na een zware blessure. De Engelse international werd in de 72ste minuut vervangen. In die minuut maakte Ganz voor Atalanta de winnende treffer. Perrone maakte 1-0, de Duitser Möller 1-1.

Atalanta deelt de plaats met Lazio Roma dat Fiorentina in Florence met 2-0 versloeg. De Duitser Doll zat op de bank ten faveure van Gascoigne. De Engelse international bereidde de tweede treffer, van Fuser, voor. Daarvoor had topscorer Signori Lazio aan de leiding geholpen. Aron Winter behoorde tot de beste spelers.

Foggia, met Bryan Roy, verloor met 2-0 bij Napoli. Zola en Careca scoorden binnen het eerste half uur. Voor AS Roma maakte Carnevale twee doelpunten tegen Genoa (3-1). De Duitser Hässler tekende voor de derde.

Op de dag van de weemoed in Manchester heeft Eric Cantona United weer aan kop gebracht van de Premier League. De Franse international was verantwoordelijk voor de zwaarbevochten zege op Sheffield United, 2-1. Aston Villa bleef op gelijke hoogte door de 2-0 op Ipswich.

Het was zaterdag exact 35 jaar geleden dat acht jonge spelers van Manchester United de dood vonden bij de vliegramp bij München. Cantona was toen nog niet verwekt, maar hij voelde de sfeer zaterdag op Old Trafford intutief aan. De thuisclub draaide niet lekker, kwam na zeven minuten met 0-1 achter door Carr en vocht meer tegen zichzelf dan tegen Sheffield, over veertien dagen opnieuw de tegenstander in de kwartfinales van de FA Cup.

Diep in de tweede helft nam Cantona zijn ploeg op sleeptouw. Hij gaf de pass waaruit McClair in de 65e minuut gelijk maakte en schoot elf minuten voor het einde de winnende treffer achter doelman Kelly, 2-1. Het was zijn vijfde doelpunt voor United. De 36.156 toeschouwers gaven de Fransman een staande ovatie.