Illegale kinderoppas

Weer een vrouwelijke kandidaat voor een ministerspost in de VS afgewezen - eerst Zoe Baird, en nu Kimba Wood - omdat gebruik is gemaakt van de diensten van een "zwarte' dan wel illegale kinderoppas.

Is dat ooit nagezocht bij mannen? Hebben mannelijke kandidaten geen kinderen, waarvoor wel eens een niet geheel legale oppasconstructie werd gehanteerd? Is de kinderoppas van Bill Clinton zelf wel altijd helemaal zuiver op de graat geweest?

Het lijkt me niet meer dan billijk dat dit soort zaken voortaan ook voor vaders wordt gecheckt; als in die gevallen andere normen plegen te gelden, is er sprake van pure discriminatie.

Uiteindelijk zal deze puristische voorwaarde alleen mensen uit de categorie treffen, die ouderschap en betaald werk tracht te combineren; moeders (maar ook wel vaders) die van alles moeten regelen om huishouden, kinderzorg en werk glad te laten verlopen, en die noodgedwongen diverse "zwarte' constructies gebruiken, waar je ook in een land als Nederland niet onderuit kunt, tenzij je genoeg geld hebt om een legale fulltime kracht in te huren. Geen mensen dus, die je voluit van misbruik van sociale voorzieningen kunt beschuldigen of van onmaatschappelijk gedrag.

Die sollicitanten, die thuis een fulltime babysit hebben in de vorm van een economisch afhankelijke partner - traditioneel alleenverdienende mannen dus - zijn veruit in het voordeel. Op die manier houd je veel traditioneel kader op verantwoordelijke functies, en dat is natuurlijk wat velen in de VS (en daar niet alleen) heimelijk wensen.

    • M. Hommes