Gunda Niemann prolongeert wereldtitel zonder probleem

De Oostenrijkse Emese Hunyady stribbelde nog wel wat tegen, maar eigenlijk prolongeerde Gunda Niemann tamelijk souverein voor eigen publiek haar wereldtitel schaatsen.

Door overwinningen op drie afstanden was er in feite geen vuiltje aan de lucht voor de Duitse. Toch reageerde ze nogal gepikeerd op de vraag of ze ooit nog bedreigd zal worden. “In dit toernooi heeft Hunyady mij op de sprint en de 1500 meter op de hielen gezeten. Je ziet verder dat de Aziaten (de Japanners hadden bijvoorbeeld drie rijdsters bij de laatste twaalf in het eindklassement, red.) steeds sterker worden.”

Het verschil tussen Niemann en Hunyady was echter bijna twee punten, het verschil met nummer vier Seiko Hashimoto bijna viereneenhalve punt. Niemann zei verrast te zijn door de aanwezigheid van de duizenden toeschouwers die de kille hal van het Sportforum bevolkten. Over twee dagen kwamen er in totaal zesduizend bezoekers. “Maar ik denk dat de mensen vooral uit nieuwsgierigheid zijn komen kijken”, zei ze er eerlijk bij. “Terwijl de promotie "Olympische Spelen Berlijn 2000' ook een rol heeft gespeeld.”

Carla Zijlstra verzachtte de pijn voor Nederland enigszins door als tweede te eindigen op de vijf kilometer. Zaterdag had ze in een rechtstreeks duel met Niemann op de drie kilometer lijdzaam moeten toezien hoe de tweevoudige olympische kampioene al na een ronde een gat sloeg van twee seconden. De tijd van 4.30,56 minuten was echter genoeg om zich als enige Nederlandse te plaatsen voor de laatste twaalf. Te meer daar de Russische Bazanova op de drie kilometer liefst twee keer ten val kwam en vervolgens ook nog in de verkeerde baan verder ging waardoor ze werd gediskwalificeerd. Het kan dus nog triester aflopen als de Nederlandse ploeg is overkomen.