Goede ondertoon op Beursplein 5

AMSTERDAM, 8 FEBR. De aandelenmarkt is de week prijshoudend begonnen. De handel begon vanochtend rustig met een redelijk goede ondertoon. Daf bracht nog maar tachtig cent op.

AMSTERDAM Aan het eind van de ochtend moest de handel tijdelijk worden gestaakt als gevolg van een technische storing. De CBS-stemmingsindex stond toen 0,1 punt hoger op 97,8.

Daf, sinds vorige week niet meer officieel genoteerd, kreeg vanochtend een minimale waardering. De koers stond op tachtig cent tegen 1,95 aan het slot van de handel op vrijdag. Ook Fokker verloor weer hoogte. De onzekerheid rond de overneming van de vliegtuigbouwer door het Duitse Dasa doet het aandeel geen goed. Fokker ging tegen het middaguur voor 10 gulden van de hand, na een slotkoers van 10,60 op vrijdag.

De financiële waarden, de uitgevers en de voedingsmiddelenfondsen gingen in koers omhoog. In de financiële hoek kreeg bijvoorbeeld Aegon er vier dubbeltjes bij op 84,20. Bij de uitgevers steeg VNU 1,70 tot 101,70, terwijl Elsevier dertig cent terug ging naar 128,40. Bij de voedingsmiddelenfondsen kreeg Wessanen er 1,50 bij op 101 gulden.

De papierfondsen deden het niet slecht, ondanks de negatieve berichten van de drie fusiepartners KNP, Bührmann-Tetterode (BT) en VRG. KNP verloor slechts dertig cent op 29,70 en BT veertig cent, eveneens op 27,90. VRG verdiende vijftig cent op 23,50. In de havenhoek moest Nedlloyd twee dubbeltjes prijsgeven op 23,50. Op de lokale markt begon Begemann de week met een winst van 7 gulden op 48 gulden. Na de koersval van de afgelopen week liep de koers nu weer verder op na berichten over de overneming van de Boelwerf in Vlaanderen.

LONDEN De Britse aandelenkoersen stegen vanmorgen. HetFTSE-100-gemiddelde won 8,5 punten op 2.871,4. De renteverlagingen van de afgelopen tijd hebben nog steeds een gunstige invloed op de marktstemming.

FRANKFURT De Duitse beurs wist vanmorgen de winst die afgelopen vrijdag na de rentedaling werd geboekt, vast te houden. De Dax-30-index bewoog zich rond de 1.638.

TOKIO De Japanse aandelenbeurs liet vandaag een gemengd beeld zien. Bij matige omzetten daalde het Nikkei-225-koersgemiddelde met 51,17 punten tot 17.218,73.