Gevraagd: verstand van hockey

De sollicitatiecommissie zou toch iemand over het hoofd kunnen zien. Een man, of vrouw, die buiten het gezichtsveld van de heren, en vrouwen, bestuurders en beslissers in de bond valt. Een onbekende met verstand van hockey. Hij, of zij, heeft weliswaar een baan, maar zou, daartoe uitgenodigd door een heuse personeelsadvertentie, kunnen overwegen te solliciteren naar de functie van technisch coördinator bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond.

Het bestuur van de hockeybond besloot na Barcelona dat het zo niet langer kon. Een Olympische Spelen zonder hockeymedailles. Daarom moet een technisch coördinator orde op zaken stellen en het hockey in Nederland in de steigers zetten. Talent scouten in Sittard, kader begeleiden in Oegstgeest. Een leuke baan in een leuke sport met een leuk salaris.

Voor de tegelijkertijd te vervullen vacatures van bondscoach (mannen én vrouwen) viel de keuze op een bekende en een onbekende. De bekende coach van de vrouwen, Roelant Oltmans, verhuisde naar de mannen, de onbekende Bert Wentink verruilde een mannenteam in Brussel voor de nationale vrouwenploeg. Voor de vacature van coördinator waren er twee kandidaten. Een bekende en een onbekende. De bekende oud-bondscoach bij de mannen, de eigenzinnige Hans Jorritsma, wordt het niet. Anders was hij het al lang geweest. De onbekende Richard Aggiss, een Australiër wiens baan aan het Institute of Sports op het spel stond, een onbetwist vakman en onbeschreven blad in Nederland, liet eind december weten te bedanken voor het aanbod.

Inmiddels klinkt de schreeuw van het nog immer niet ontdekte talent in Sittard, dat op weg naar brons bij de Spelen van 2000 zo graag zou leren bewegen als de internationals. Inmiddels roept het kader in Oegstgeest om technische bijstand. Geduld, antwoorden de bestuurders in koor. Wat is een paar weken op een paar jaar. Het is noodzakelijk zorgvuldig uit te zoeken wie er voor deze uitermate belangrijke functie in aanmerking denken te komen.

De eerste brief is overigens al binnen. In twee kranteninterviews heeft een deskundige het reddingsplan al gepresenteerd: zaalhockey. Niet eens oud-international, maar een nog actieve speler van het Nederlands elftal aan het woord namens zijn eigen bedrijfje Brinkman Sports Marketing BV. Geen dure en tijdrovende reizen naar Pakistan, maar eenvoudige oefenwedstrijden tegen Duitsland.

    • Remmelt Otten