Eerste politieke ruzie in Slowakije

PRAAG, 8 FEBR. Vladimr Meciar, de premier van Slowakije, heeft zijn minister van buitenlandse zaken, Milan Knazko, ontslag aangezegd. De minister heeft het verzoek van de premier echter naast zich neergelegd en aangevoerd dat hij alleen ontslagen kan worden door de Slowaakse president. In een tweede ronde zal die volgende week worden gekozen.

Daarmee is een al maanden lang sluimerend conflict in de boezem van de regerende partij in Slowakije, de HZDS (Beweging voor een Democratisch Slowakije), bloot komen te liggen. Zaterdag, kort voordat Meciar zijn minister vroeg om op te stappen, had de stuurgroep van de HZDS Knazko al beschuldigd van schending van de partijdiscipline. Dit omdat Knazko geprobeerd heeft om twee weken geleden, bij de eerste ronde van de Slowaakse presidentsverkiezingen, partijgenoten te ontraden op de HZDS-kandidaat Roman Kovác te stemmen. Daardoor heeft die kandidaat, die de steun van Me<hacek >ciar had, het niet gehaald. Knazko heeft steeds betoogd dat de Slowaakse president partijloos zou moeten zijn en in elk geval geen voormalig communist. Kovác stond eind 1989, vlak voor de Fluwelen revolutie, op het punt lid van de communistische partij te worden.

In 1989 was de nu 47 jaar oude Knazko, die in Slowakije grote populariteit genoot als toneelspeler, de leidende figuur bij uitstek tijdens de revolutie in Slowakije. Als erkenning voor zijn verdiensten heeft hij in 1990 een half jaar gediend als adviseur van president Havel in Praag. Maar teleurstelling over het feit dat hij geen carrière kon maken in de federale staat heeft ertoe geleid dat hij in 1991 Meciar is gaan steunen toen die zich afscheidde van de destijds sterkste partij in Slowakije, de VPN (Burgers tegen Geweld).

Maar niet alleen een strijd om de macht binnen de HZDS - de minister is vice-voorzitter van de partij - staat op de achtergrond van het conflict met Meciar ook een diepgeworteld meningverschil over de koers die Slowakije moet voeren. Knazko, die in Frankrijk heeft gestudeerd, meent dat Slowakije zich meer op West-Europa moet richten, Meciar, die zijn opleiding in Moskou heeft gekregen, vindt juist dat Slowakije de oude vrienden in het Oosten veel sneller kan mobiliseren.Knazko heeft een voor volgende week gepland bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel afgezegd, omdat hij, zoals wordt gezegd, de andere leden van de regering niet voldoende op de hoogte heeft gesteld van de details van zijn missie.

    • Frits Schaling