Cyprische president wint eerste verkiezingsronde

NICOSIA, 8 FEBR. De Cyprische president George Vasiliou heeft gisteren de eerste ronde van de verkiezingen in het Grieks deel van het eiland gewonnen. Vasiliou kreeg 44,15 procent van de stemmen, wat meer was dan voorspeld maar te weinig om een tweede verkiezingsronde overbodig te maken. De gisteren verliezende partijen kunnen door hun krachten in de tweede ronde te bundelen theoretisch de balans in het voordeel van de nummer twee van gisteren, de 73-jarige conservatief Glafcos Klirides, doen omslaan.

Klirides kreeg gisteren 36,74 procent van de stemmen; nummer drie, de zakenman Paschalis Paschalides, 18,64 procent. Klirides, die de grootste partij van Cyprus leidt, zei dat Paschalides' aanhangers hem naar de overwinning zullen dragen. Maar Vasiliou toonde zich even zeker van zijn zaak. “De kloof is te groot om te overbruggen. Als ik Klirides was, zou ik me uit de race terugtrekken”, zei hij. Waarnemers ter plaatse aarzelden om een gemakkelijke overwinning voor de president te voorspellen.

Tijdens de campagne is veel kritiek op Vasiliou gekomen wegens zijn steun voor het plan van de Verenigde Naties om de kwestie-Cyprus op te lossen, dat volgens de oppositie zal leiden tot “verturksing van het eiland”. Op zich gaat Paschalides in zijn kritiek op het VN-plan veel verder dan Klirides, die het niet princieel verwerpt. Maar verwacht wordt dat zijn aanhangers zondag in de tweede ronde niettemin Klirides zullen steunen. (Reuter)