Chaos aan slot tribunaal in Zagreb

ZAGREB, 8 FEBR. Het internationale vrouwentribunaal in Zagreb had een internationaal vertoon van solidariteit met de verkrachtingsslachtoffers van de oorlog in Bosnië moeten zijn; het eindigde gisteren echter in wanorde. Bosnische en Kroatische vrouwen verwierpen een resolutie die volgens hen te soepel was tegenover de Serviërs.

De Duitse actiegroep Perspektive Berlin, organisator van het vrouwentibunaal, had Zagreb als lokatie gekozen omdat “geen andere plek zo duidelijk de meest schuldige partijen zal aanwijzen”, aldus initiatiefneemster Lea Rosh. Meer dan vijfhonderd vrouwen, onder wie enkele vooraanstaande Westeuropese politici, kwamen bijeen om hun afkeuring te tonen over de berichten van massale verkrachtingen in Bosnië en om een manier te vinden om de gruweldaden te stoppen. Maar de voorgestelde resolutie die de Servische strijdkrachten beschuldigde van de meeste gruweldaden, maar daarnaast stelde dat alle strijdende partijen zich aan verkrachting schuldig maken, betekende het eind van de solidariteit.

Volgens verscheidene internationale organisaties, waaronder de Europese Gemeenschap, zijn in de oorlog in Bosnië ongeveer twintigduizend vrouwen verkracht. De slachtoffers zijn voornamelijk moslim-vrouwen, de daders vooral Servische soldaten. Maar de meeste van deze rapportages vermelden ook dat Servische vrouwen verkracht zijn door moslims en Kroaten. De resolutie van het vrouwentribunaal probeerde deze balans te weerspiegelen. De meeste vrouwen op de bijeenkomst in Zagreb steunden de verklaring, maar voor een aantal lokale vrouwengroepen ging deze niet ver genoeg. “Wij weigeren met deze resolutie in te stemmen omdat ze alleen Bosnië-Herzegovina omvat en niet Kroatië, en omdat de agressor en het slachtoffers gelijk worden gesteld, door te alle partijen van verkrachting te beschuldigen,” aldus de motivatie van een Kroatische vrouwengroep. (AP)