Bloedig weekeinde in door Israel bezet gebied

JERUZALEM, 8 FEBR. In totaal acht Palestijnen zijn de afgelopen drie dagen door Israelische militairen in bezet gebied doodgeschoten bij botsingen en protesten naar aanleiding van de voortdurende crisis over de Israelische uitwijzing van honderden Palestijnen naar Libanon. Tientallen Palestijnen werden gewond. Het merendeel van de slachtoffers viel in de Gazastrook, waar het afgelopen weekeinde een van de bloedigste was sinds jaren.

Volgens een rapport van de Israelische mensenrechtenorganisatie B'Tselem is het aantal door Israelische kogels gedode Palestijnen de afgelopen zes maanden, onder het bewind van de socialistische premier Yitzhak Rabin, met 20 procent gestegen in vergelijking met de voorgaande zes maanden, toen Likud-premier Yitzhak Shamir nog aan de macht was. Het aantal slachtoffers onder de 14 jaar is in dezelfde periode met 180 procent gestegen. Volgens premier Rabin, die tevens de portefeuille van defensie in handen heeft, zijn de schietinstructies van het leger niet versoepeld.

In het kader van het Israelische compromis-aanbod om ongeveer een kwart van de uitgewezen Palestijnen terug te nemen - om sancties door de Veiligheidsraad te voorkomen - zijn vijf zieke Palestijnen die in een ziekenhuis in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon werden verpleegd, naar gevangenissen in Israel overgebracht, volgens het leger met toestemming van de zieken zelf. De uitgewezen Palestijnen, van wie er nog 396 in een soort niemandsland tussen de Israelische en Libanese linies bivakkeren, hadden het Israelische compromis eerder afgewezen. Zij eisen dat Jeruzalem alle uitgewezenen onmiddellijk terugneemt, in overeenstemming met resolutie 799 van de Veiligheidsraad. Vandaag onderstreepten zij niet meer de evacuatie van zieken naar de veiligheidszone toe te staan, als het Internationale Rode Kruis niet garandeert dat zij na hun herstel naar het tentenkamp worden teruggebracht. Een woordvoerder zei te geloven dat de zieken onder dwang naar Israel zijn teruggebracht. De Israelische regering herhaalde tegelijkertijd in uitzonderlijke gevallen vast te houden aan haar politiek van uitwijzingen. (Reuter, AFP)