Zojuist verschenen

H. L. Wesseling: Oorlog lost nooit iets op. Opstellen over Europese geschiedenis 345 blz., geïll., Bert Bakker, ƒ 45,-

Jos de Man: Rijnlanders. Over dichters, denkers en "Machers' in het Duitsland van de negentiende eeuw 145 blz., De Prom, ƒ 27,50

Liesbeth Koenen, Tony Bloem, Ruud Jansen: Gebarentaal. De taal van doven in Nederland 221 blz., Nijgh & Van Ditmar, ƒ 49,90

W. Albeda: De crisis hoort bij de verzorgingsstaat 120 blz., J. H. Kok, ƒ 24,50

Marjo Buitelaar: Vasten en feesten in Marokko. Hoe vrouwen Ramadan vieren 15 blz., Bulaaq, ƒ 28,50

Gregor Dallas: At the Heart of a Tiger. Clemenceau and his World 620 blz., geïll., Macmillan, ƒ 80,50

Jonathan Aitken: Nixon. A Life 633 blz., geïll., Weidenfeld & Nicolson, ƒ 80,50

Slavenka Drakulic: Balkan-Expres 160 blz., De Prom (Balkan-Express 1992), vertaling Christel Jansen en H. Heldring-Stolk, ƒ 27,50

Mohammed Arkoun: Islam in discussie. 24 Vragen over de islam 231 blz., Contact (Ouvertures sur l'islam 1989), vertaling Gijs von der Fuhr, ƒ 29,90

Aleksander Zinovjev: Herinneringen van een soevereine rebel. Een autobiografie 393 blz., Meulenhoff (Ja jesj gosoedarstvo 1988), vertaling Pieter de Smit, ƒ 49,50

H. L. Wesseling: Oorlog lost nooit iets op. Opstellen over Europese geschiedenis

345 blz., geïll., Bert Bakker, ƒ 45,-

Nieuwe bundeling van artikelen, voordrachten en essays door Leidse hoogleraar Algemene Geschiedenis (na 1870) die eerder verschenen in onder meer Tijdschrift voor Geschiedenis, NRC Handelsblad en Hollands Maandblad.

Jos de Man: Rijnlanders. Over dichters, denkers en "Machers' in het Duitsland van de negentiende eeuw

145 blz., De Prom, ƒ 27,50

Journalistieke bespiegelingen inzake het ontstaan van Duitsland, en de rol van kunstenaars, keurvorsten, kanonnenmakers en wijsgeren daarin, gepresenteerd als beschouwend verslag van een reis door het stroomgebied van de Rijn.

Liesbeth Koenen, Tony Bloem, Ruud Jansen: Gebarentaal. De taal van doven in Nederland

221 blz., Nijgh & Van Ditmar, ƒ 49,90

Inzichtelijk geïllustreerd boek over de geluidloze, maar rijke taal van doven. Grappen, platvloersheden, filosofische verhandelingen en poëzie blijken allemaal te kunnen met gebarentaal, waarvan de Noordamerikaanse indianen in de vorige eeuw al een eigen versie ontwikkelden.

W. Albeda: De crisis hoort bij de verzorgingsstaat

120 blz., J. H. Kok, ƒ 24,50

Voormalig secretaris van het CNV, oud-minister van sociale zaken en huidig hoogleraar Economie (in het bijzonder sociaal-economisch beleid) bundelde zijn columns uit het dagblad Trouw over staatshuidhoudkundige verschijnselen alsmede de kerk en het industriepastoraat.

Marjo Buitelaar: Vasten en feesten in Marokko. Hoe vrouwen Ramadan vieren

15 blz., Bulaaq, ƒ 28,50

Verslag vol empathie door antropologe en universitair docent godsdienstwetenschappen over haar onderzoek naar de beleving door modale Marokkaanse families (en in het bijzonder de vrouwen) van de ramadan, de islamitische vastenmaand.

Gregor Dallas: At the Heart of a Tiger. Clemenceau and his World

620 blz., geïll., Macmillan, ƒ 80,50

Even monumentale als impressionistische biografie van "le Tigre', de onbuigbare leider van Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, die ooit begon als journalist in New York en via de artistieke salons van Parijs en het kunstenaarsmilieu der impressionisten de vleeswording werd van de geallieerde wil Duitsland eronder te krijgen, maar zijn leven lang de politiek bleef haten.

Jonathan Aitken: Nixon. A Life

633 blz., geïll., Weidenfeld & Nicolson, ƒ 80,50

Meer dan dijbeen-dikke levenschets van de omstreden Amerikaanse president door de voormalig journalist, Conservatief Lagerhuislid en huidige staatssecretaris van defensie van Groot-Brittannië, die de klemtoon legt op de "Shakespearian complexity' van zijn onderwerp en diens bestaan beschrijft als een meanderende rivier die af en toe stinkende poelen aandoet, maar vaak ook uitmondt in mysterieus aandoende diepten van spiritualiteit en wijsheid.

VERTALING

Slavenka Drakulic: Balkan-Expres

160 blz., De Prom (Balkan-Express 1992), vertaling Christel Jansen en H. Heldring-Stolk, ƒ 27,50

Journaliste en schrijfster bericht over de alledaagse waanzin van de oorlog in het voormalig Joegoslavië, dat ooit haar vaderland was.

Mohammed Arkoun: Islam in discussie. 24 Vragen over de islam

231 blz., Contact (Ouvertures sur l'islam 1989), vertaling Gijs von der Fuhr, ƒ 29,90

Systematische uiteenzetting door Algerijns-Frans historicus-filosoof en bijzonder hoogleraar islam aan de Universiteit van Amsterdam over basiskwesties (""Wat wilde Mohammed?'; ""Wat zijn de dogma's van de islam?') die iedereen zou moeten weten over de islam maar te christelijk was om te vragen.

Aleksander Zinovjev: Herinneringen van een soevereine rebel. Een autobiografie

393 blz., Meulenhoff (Ja jesj gosoedarstvo 1988), vertaling Pieter de Smit, ƒ 49,50

Autobiografie van de Russische schrijver, logicus en filosoof die in 1978 de Sovjet-Unie moest verlaten na de publikatie in het Westen van zijn chef-d'oeuvre Gapende hoogten, en sindsdien als "sociaal individualist' in München woont.