Werkloosheid in VS daalt maar langzaam

NEW YORK, 5 FEBR. De werkloosheid is in de Verenigde Staten in januari met 0,2 gedaald naar 7,1 procent. Het is de eerste verbetering in twee maanden nadat het cijfer over afgelopen november en december op 7,3 stond. Dat heeft het Bureau of Labor Statistics gisteren bekendgemaakt.

De groei van de werkgelegenheid ligt nog steeds achter bij die na vorige recessies, toen die wel 200 à 250.000 banen bedroeg. In totaal kwamen er vorige maand 106.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij, waarmee “de trage groei” van de werkgelegenheid zich volgens het bureau voortzet.

Vooral in de bouw gingen veel banen verloren, maar daar stond een groei tegenover van onder meer de detailhandel en het aantal fabrieksbanen. De werkloosheid in de VS bereikte vorig jaar juni een top met 7,7 procent van de beroepsbevolking. De daling met slechts 0,6 procentpunt in een periode van zeven maanden wordt in het algemeen te weinig geacht om van een gezond economisch herstel te kunnen spreken.

President Clinton toonde zich in een eerste reactie op de geringe werkgelegenheidsgroeicijfers dan ook enigszins bezorgd. “Nieuwe banen, dat is waar het om draait”, aldus Clinton in een toelichting. Er wordt niet verwacht dat de plannen voor het scheppen van nieuwe banen door de regering-Clinton beïnvloed worden door de nieuwe cijfers.

De trage groei van de werkgelegenheid hangt samen met stijgende produktiviteitscijfers. Eergisteren maakte het ministerie van handel bekend dat de Amerikaanse produktiviteit vorig jaar met 2,7 procent omhoogging. Dit is de grootste stijging sinds 1972. Over 1991 bedroeg de stijging slechts 0,5 procent. Ondernemingen besteedden vorig jaar meer aandacht aan bezuinigen op produktiekosten en wachtten vanwege het langzame economische herstel zo lang mogelijk met het aantrekken van nieuw personeel.

    • Lucas Ligtenberg