Weer oppasprobleem voor kandidaat-minister

WASHINGTON, 6 FEBR. - De Amerikaanse federale rechter Kimba Wood heeft zich gisteren als kandidaat-minister van justitie in de nieuwe regering van president Clinton moeten terugtrekken nadat bekend was geworden dat ze een illegale kinderoppas had. Clinton vond het een te groot politiek risico.

Mevrouw Wood (49) had Clintons voorkeur nadat zijn eerste keus, Zoë Baird, twee weken om dezelfde reden het veld had moeten ruimen. Baird was in "talkshows' en in de Senaat onder vuur genomen omdat ze vorig jaar een illegale kinderoppas had, voor wie ze geen sociale heffingen betaalde.

Het geval van Kimba Wood is minder ernstig dan dat van Baird. Het speelde in 1986, toen het nog niet onwettig was voor werkgevers om illegalen aan te nemen. Alleen de illegale werknemers zelf konden worden bestraft, en het land uitgezet. Wood had ook alle vereiste belastingen betaald. Verder had ze de juiste procedures gevolgd om de illegale kinderoppas te legaliseren. Toch werd ze ertoe bewogen zich terug te trekken, mede omdat ze pas zo laat erover vertelde.

Tijdens haar gesprek met Bill Clinton en later met diens echtgenote Hillary had ze gezegd dat alles met haar oppassen in orde was. Pas later tijdens een verhoor door advocaten van het Witte Huis gaf ze toe dat haar oppas ook illegaal was.

Een zegsman van de Amerikaanse regering bevestigde intussen een bericht dat mevrouw Wood tijdens haar studententijd in Londen korte tijd in opleiding was geweest voor "bunny' in een Playboy-club. Maar dit feit zou “irrelevant” voor de eventuele benoeming zijn geweest.