Van Hulst mist tempogevoel en limiet voor WK Indoor

BOEDAPEST, 6 FEBR. Elly van Hulst is er in Boedapest niet in geslaagd op de 1500 meter te voldoen aan de limiet voor deelneming aan het wereldkampioenschap indooratletiek in Toronto. De eis van de bond is 4.12, Van Hulst ging gisteravond in 4.16,87 als derde over de eindstreep. De race werd gewonnen door de Roemeense Violetta Beclea in 4.13,56.

De Rotterdamse atlete, die bijna een jaar was uitgeschakeld door een geheimzinnige virusinfectie, had voor aanvang goede hoop op een snelle wedstrijd. Het deelneemstersveld leende zich ervoor. "Ik had gehoord dat de Roemeense Sidu, uitgaande van een tijd van 4.07, 4.08, zou trekken, maar ze deed niets. Omdat niemand iets deed ben ik zelf maar op kop gaan lopen om te voorkomen dat het een boemelwedstrijdje zou worden. Beclea en Rogatsjova gingen in de laatste 300 meter over me heen."

Van Hulst was niet ontevreden over haar rentree op de baan - ze liep eind vorig jaar voor het eerst bij de Silvesterloop in Bolzano weer een wedstrijd - totdat ze haar tijd op het scorebord zag oplichten. "Doordat ik er zo lang uit ben geweest, ontbreekt domweg het tempogevoel."

De 1500 meter vrouwen mocht dan tegenvallen, er werden wel degelijk prestaties van formaat geleverd in Boedapest. Mike Powell, met 8,95 meter wereldrecordhouder verspringen in de buitenlucht, landde na 8,44 meter in de zandbak. "Daar kan nog wel iets bij. Dinsdag in Stockholm bijvoorbeeld", voorspelde de Amerikaan. De topprestatie van landgenoot Carl Lewis in de hal (8,79) blijft voorlopig buiten beschouwing. "Voor dat wereldrecord is het nog te vroeg voor mij", aldus Powell.

Bij de "Olympische Nacht" van Berlijn werd de Russische polsstok- hoogspringer Maxim Tarasov bijna de derde man die de 6,00 meter bedwong. Zijn voormalige Sovjet-landgenoten Sergej Boebka (6,13) en Rodion Gataoelin gingen hem daarin voor. De olympische kampioen van Barcelona tikte gisteren de lat echter op deze hoogte af.

Irina Privalova leverde op de 60 meter de beste prestatie van dit indoor-seizoen. De Russin finishte na 7,01 seconden, maar net boven haar Europese record van 6,97. "Zondag in Stuttgart gaat dat eraan", beloofde de studente journalistiek uit Moskou. De Canadees Bruny Surin evenaarde met 6,52 de toptijd van dit jaar die onlangs werd gelopen door zijn landgenoot Desai Williams. Ben Johnson, voor zijn schorsing ooit wereldrecordhouder met 6,41, werd tweede, voor Calvin Smith en Dennis Mitchell.

Op de 60 meter horden leed tweevoudig kampioen Roger Kingdom een verrassende nederlaag. De Amerikaan moest zijn meerdere erkennen in de Duitser Dietmar Koszewski. Het verschil was gering: 7,67 - 7,68.