Turkse parlementariërs komen toedracht dood Köksal onderzoeken

ROTTERDAM, 6 FEBR. Een delegatie van zes Turkse parlementsleden komt maandag naar Nederland om met drie bewindslieden en justitie te praten over de omstandigheden rond het overlijden van Husseyin Köksal op 8 januari in een ziekenhuis in Venray.

De Turkse parlementariërs zullen spreken met de ministers Kooijmans (buitenlandse zaken), Hirsch Ballin (justitie) en Dales (binnenlandse zaken) en met de hoofdofficier van justitie in 's-Hertogenbosch.

Op 7 januari werd de 32-jarige metaalgieter Köksal hardhandig door de politie van Venlo gearresteerd, nadat hij onderweg in zijn auto waarschijnlijk getroffen was door een hersenbloeding. De agenten zagen hem mogelijk aan voor zijn neef, die door de politie werd gezocht. Hij werd in een cel gezet en dertien uur later door een arts bezocht, die de politie beval de arrestant naar een ziekenhuis te brengen. Het ziekenhuis van Venlo bleek niet in staat iets voor de man te doen, zodat hij naar Venray werd gebracht, waar hij kort nadien overleed.

De Turkse consul-generaal in Rotterdam, A. Üstün, heeft opdracht gekregen om de minister van buitenlandse zaken in Ankara op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de affaire-Köksal. Volgens Üstün maken de zes kamerleden deel uit van de commissie voor de mensenrechten uit het Turkse parlement. Vorig jaar hebben Nederlandse kamerleden een bezoek gebracht aan Turkije om de situatie van gedetineerden in ogenschouw te nemen.

Aan het openbaar ministerie heeft de consul-generaal gevraagd tot strafrechtelijke vervolging over te gaan als blijkt dat een van de zes agenten die bemoeienis hadden met Köksals arrestatie, schuld heeft aan diens dood. Het rapport van de rijksrecherche over de zaak is nog niet gereed. Prof.dr. M. Staak van het Institut für Rechtsmedizin van de Universiteit van Keulen heeft aan de nabestaanden van Köksal al wel rapport uitgebracht. Daarin worden de bevindingen bevestigd van het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk. Op grond van beide rapporten kan worden geconcludeerd dat Köksal door de politie is mishandeld. Zo blijkt zijn rechteroog te hebben gebloed en had hij schaafwonden aan rechterknie, linkerscheenbeen en beide polsen. Het laatste wijst op het hardhandig in de boeien slaan. Als gevolg van het met zijn hoofd op de grond slaan, had hij een bloeding in de tong en aan de adamsappel. Aan de slapen had hij bloeduitstortingen “ter grootte van een 2-markstuk”, aldus het rapport van prof. Staak.

    • Bram Pols