POTATO CURRY

Geen kerriepoeder uit een potje maar slechts 2 goed verkrijgbare specerijen zijn er nodig voor deze aardappelkerrie, een geurig en smaakrijk stoofgerecht dat goed combineert met vis.

Een ruime en ruwstenen vijzel (verkrijgbaar in goed gesorteerde keukenwinkels en winkeltjes met Oosterse voedingsmiddelen) komt hierbij goed van pas. Zo'n vijzel is in gebruik even profijtelijk in de keuken als een goede kaasrasp, knoflookpers of nootmuskaatraspje, en zou tot ieders standaard keukenuitrusting moeten behoren. Wie houdt van koken met specerijen en daarbij geen vijzel gebruikt is een dief van zijn tong. Al moet ik toegeven dat gedroogde geel- en gemberwortel eerst een rasp vereisen alvorens ze in de vijzel gaan en dat is ook mij wel wat te bewerkelijk. Die twee specerijen koop ik voorgemalen maar in kleine hoeveelheden.

Voor 2 personen:

350-400 gram vastkokende aardappelen (Nicola)

4 eetlepels plantaardige olie

1 eetlepel gemalen geelwortel (kurkuma)

1 eetlepel korianderzaad

4 teentjes knoflook, gepeld

zout

2 eetlepels fijngehakte peterselie

1 eetlepel fijngehakt koriandergroen (facultatief)

1 rode Spaanse peper

Schil de aardappelen en snijd ze, afhankelijk van de grootte, in kwarten of in dikke schijven. Wrijf de korianderzaadjes met de knoflooktenen fijn in een stenen vijzel tot een smeuge pasta is verkregen. Verwarm de olie, roer er een mespunt van de geelwortel door en fruit hierin al roerend de aardappelen op halfhoog vuur gedurende 10 minuten. Voeg 1 deciliter water toe, laat dit inkoken en bak al roerend de aardappelen, heel even maar, zodat ze rondom een krokant korstje krijgen. Roer de resterende geelwortel erbij met de koriander-knoflookpasta, laat deze even meefruiten, en schenk 4 deciliter water bij de aardappelen (of zoveel als nodig is om ze krap te bedekken). Roer alles even goed door, voeg de peterselie toe, zout naar wens en laat de curry op halflaag vuur circa 15 minuten stoven, of tot de aardappelen gaar zijn en de saus smeug en lichtgebonden is. Halveer de Spaanse peper overlangs, verwijder de pitjes (of niet, voor wie van een echt hete curry houdt) en snijd de peper overdwars in flinterdunne reepjes. Roer de Spaanse peper en het koriandergroen door de curry, doe het deksel op de pan en stoof de aardappelen op laag vuur nog 5 minuten. Geef hierbij gebakken kabeljauwfilet, of - en dat is lekker en zeer gemakkelijk - stoof de in handzame stukken verdeelde visfilets de laatste 5 minuten (of iets langer) mee door ze in de saus te drukken tussen de aardappelen. Vrees voor het stukkoken van de aardappelen is overbodig - een Nicola is niet stuk te krijgen.

    • Florine Boucher