Politie kende verdachte van vernield monument

AMSTERDAM, 6 FEBR. De Amsterdamse politie was woensdag al op de hoogte van de identiteit van de verdachte van de vernieling van het Auschwitz-momument die vorige week zaterdagnacht plaats had. Woensdag bereikte het onderzoeksteam informatie van “collega's uit het land” over de identiteit van de mogelijke dader. Dat heeft de Amsterdamse commissaris B. de Koning gisteren op een persconferentie meegedeeld.

De 38 jarige verdachte, een aan heroïne verslaafde man, is een bekende van de politie. Omdat hij geen vaste woon- en verblijfplaats heeft kon hij niet direcht worden opgespoord. Donderdagavond meldde de man, R.S., zich in gezelschap van een free-lance journalist bij de politie.

In de verhoren heeft S. bekend de vernielingen te hebben aangericht. Tijdens de verhoren heeft S. zijn werkgever ervan beschuldigd hem tegen betaling opdracht te hebben gegeven het monument te vernielen. De directeur van het glasbedrijf is inmiddels verhoord en vervolgens heengezonden.

Volgens de politie staat vast dat de werkgever en S. vorige week vrijdag condensvorming onder twee van de zes glasplaten hebben geconstateerd. Volgens S. zou hij daarop opdracht hebben gekregen het monument te vernielen om zodoende te voorkomen dat deze professionele blamage tijdens de Auschwitzherdenking, afgelopen zondag, aan het licht zou komen. In het programma Crime Time, gisteravond, zei de man niet te hebben gehandeld uit racistische motieven. “Het was een ondoordachte daad, ingegeven door winstbejag. Het had niets te maken met haat tegen wie dan ook”.