Macedonië wijst Grieks voorstel arbritrage af

SKOPJE, 6 FEBR. President Kiro Gligorov van de nog niet door het Westen erkende republiek Macedonië heeft gisteren een Grieks voorstel voor internationale arbitrage over de naamkwestie afgewezen. “Arbitrage waarover? Als dit een politiek probleem is, is arbitrage niet nodig. Het moet worden opgelost door dialoog”, zei Gligorov gisteren op een persconferentie in Skopje.

De Griekse regering stelde zich tot nu toe op het standpunt dat de voormalige Joegoslavische republiek niet mag worden erkend onder de naam Macedonië, vooral omdat die naam territoriale aanspraken zou inhouden op de Griekse regio met dezelfde naam. Athene houdt erkenning door de EG van de nieuwe staat al tegen sinds de regering in Skopje het land in september 1991 onafhankelijk verklaarde. Maar donderdag liet de Griekse regering weten met internationale arbitrage over de zaak te kunnen instemmen en kondigde aan de uitkomst daarvan onvoorwaardelijk te aanvaarden.

Gligorov zei gisteren dat “wij vorig jaar al juridische arbitrage hebben gehad”. Hij duidde op de EG-commissie onder leiding van de Franse jurist Badinter, die verklaarde dat Macedonië aan de door de EG gestelde criteria voor erkenning voldeed.

Bulgarije en Turkije hebben Macedonië wel al erkend. Italië kondigde donderdag als eerste EG-land aan dat het de republiek binnenkort zou erkennen, waarop Griekenland gisteren waarschuwde dat Italië zich aan de EG-lijn moest houden. De radicale Servische leider Vojislav Seselj heeft geopperd gisteren dat Macedonië als staat niet levensvatbaar is en moet worden opgedeeld tussen de buurlanden. (Reuter)