Intereffekt en Integro niet samen

AMSTERDAM, 6 FEBR. De effectenkantoren Integro Groep en Intereffekt Commissionairs en Intereffekt Futures geven hun plannen voor samenwerking definitief op. Volgens een woordvoerder van Integro verschilde de werkwijze van de twee kantoren teveel. Eerder deze maand besloot Integro al af te zien van de in november aangekondigde overneming.

Integro en Intereffekt hielden aanvankelijk nog de mogelijkheid van samenwerking open met het oog op de belangen van de cliënten van Intereffekt.“We wilden de cliënten niet zomaar in de kou laten staan”, aldus de woordvoerder van Integro.

Op 1 februari leidde paniekverkoop onder de beleggers in Intereffekt-fondsen (Intereffekt 500, Intereffekt Warrants en Yen Value Fund) tot het opheffen van het open-end karakter van de drie fondsen. Een open-end fonds verplicht zich om aangeboden aandelen zelf terug te kopen tegen de intrinsieke waarde. De onderliggende waarde van de aandelen is bij een dergelijk fonds gelijk aan de beurskoers.

Het besluit om de open-endstruktuur op te geven werd genomen omdat vrees bestond voor een tekort aan liquiditeiten als de aangeboden stukken tegen de intrinsieke waarde moesten worden ingekocht. De overgang naar een closed end struktuur betekent dat de waarde van de aandelen op de beurs wordt bepaald door vraag en aanbod.

De maatregel zorgde dinsdag inderdaad voor een overstelpend aanbod. Aandelen Intereffekt 500 moesten liefst 8,40 gulden in koers omlaag tot 15 gulden, terwijl stukken Intereffekt Warrants 12,50 gulden prijsgaven op 20 gulden. Voor het Yen Value Fund bleef de schade beperkt tot een daling van twee gulden tot 70 gulden.