Gizeh: archeologisch park

DEN HAAG, 6 FEBR. Het Plateau van Gizeh, de vlakte bij Cairo met de beroemde piramide van Cheops, moet in 1997 omgetoverd zijn in één groot archeologisch park. Dat meldt dr. Z. Hawass, de beheerder van het Plateau, in het februari-nummer van archeologisch tijdschrift Scarabee. Hawass zegt samen met Unesco een plan te ontwikkelen.

Kamelen-verhuurders en souvenirverkopers worden aan banden gelegd, auto's geweerd. Twintig graftomben, waaronder die van de Koninginnen, worden gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk gemaakt. De grote piramiden als die van Cheops en van Chefren worden grondig schoongemaakt.

Duitse deskundigen bestuderen of de oude luchtschachten heropend kunnen worden om een betere luchtcirculatie te krijgen. Momenteel vormen het zoute zweet en de adem voor monumenten en publiek voor problemen.