Fokker loopt weer order mis in VS

ROTTERDAM, 6 FEBR. De Nederlandse vliegtuigfabriek Fokker is in de Verenigde Staten een belangrijke order voor zijn propeller-toestel F50 misgelopen. De regionale luchtvaartmaatschappij ASA in Atlanta geeft de voorkeur aan een toestel van ATR, Fokkers grote concurrent in het segment van de propeller-vliegtuigen.

ASA heeft gisteren bevestigd in het Franse Toulouse 8 toestellen van het type ATR 72 - met 66 zitplaatsen - te hebben besteld en nog eens 20 opties op hetzelfde vliegtuig te hebben genomen. Gedurende de onderhandelingen die volgens ASA een jaar hebben geduurd, is Fokker tot het laatste moment in de race geweest met zijn 50-zitplaatsen-toestel. “Het is een moeilijke keuze geweest, maar wat uiteindelijk de doorslag heet gegeven ten gunste van ATR weet ik echt niet”, zei een woordvoerder van ASA.

De order met een geschatte waarde van 400 miljoen gulden zou voor de turbo prop F50 een doorbraak zijn geweest op de belangrijke Amerikaanse vliegtuigmarkt, die 40 procent van de wereldluchtvaart beslaat. De bestelling is dan ook een gevoelige nederlaag in de zware concurrentie-strijd met ATR, het Europese dochterbedrijf van het Franse Aérospatiale, het Italiaanse Alenia en het Duitse Dasa, dat al bijna een jaar op het punt staat Fokker over te nemen.

De woordvoerster van ATR in Toulouse wilde gisteren geen commentaar geven. Dat houdt mogelijk verband met het feit dat een delegatie van ATR gisteren nog op het hoofdkwartier van ASA in Atlanta was om de laatste details van de verkoop van de vliegtuigen te bespreken. Fokker was gisterenavond niet bereikbaar voor commentaar.

De verkoop van de F50 verloopt op dit moment niet voorspoedig. Om die reden kondigde de Nederlandse vliegtuigbouwer vorig jaar zomer een tijdelijke produktieverlaging en arbeidstijdverkorting van de F50 aan. Oorspronkelijk zouden gedurende 1992 en 1993 in totaal 58 Fokkers 50 worden gebouwd. Dat zullen er nu maximaal 50 worden, waarvan ongeveer de helft nu is voltooid.

    • Karel Berkhout