Britse gemeente wil hulp Japan voor DAF

ROTTERDAM, 6 FEBR. De gemeenteraad in de Britse stad Chorley (Lancashire) heeft de Japanse autofabrikant Mitsubishi Motors verzocht een belang te nemen in Leyland DAF, het Britse onderdeel van de in surséance verkerende Eindhovense vrachtwagenproducent DAF. In Chorley heeft Leyland Daf een onderdelenmagazijn, waar 450 mensen werken.

Op de brief, die woensdag is verstuurd, is nog geen antwoord binnen. Woensdag was ook de dag waarop voor Leyland DAF uitstel van betaling werd aangevraagd. Deelneming van de Japanners in Leyland DAF zou volgens de gemeenteraad nog een deel van de 5.500 bedreigde arbeidsplaatsen kunnen redden.

“De activiteiten van Leyland DAF zijn goed en we denken dat een groot concern als Mitsubishi misschien geïnteresseerd is in een vestiging in Europa”, zei Jeff Davies, voorzitter van de gemeenteraad. Terwijl Japanse concerns als Nissan, Honda en Toyota - alle drie met vestigingen in Groot-Brittannië - met hun personenwagens een steeds groter marktaandeel in Europa verwerven, is hun aanwezigheid op de vrachtwagenmarkt nog beperkt.

Gisteren heeft de Britse bewindvoerder John Talbot, afkomstig van het accountantskantoor Arthur Andersen, een eerste overleg gevoerd met de Nederlandse bewindvoerders, L. Deterink en F. Meeter, op het DAF-hoofdkantoor in Eindhoven. De bewindvoerders hebben gesproken over mogelijke oplossingen voor DAF, maar volgens een woordvoerder van DAF wil men op dit moment geen verdere mededelingen doen over de stand van zaken. De bewindvoerders zullen naar verwachting de komende weken besteden aan het opstellen van een reddingsplan. In Groot-Brittannië is men bang dat een groot deel van de Britse produktievestigingen niet in dit plan betrokken zullen worden.