Begemann redt samen met Vlaams gewest Boelwerf

ROTTERDAM, 6 FEBR. De Begemann Groep heeft overeenstemming bereikt met de Vlaamse deelregering over een reddingsplan voor de failliete Boelwerf in Temse bij Antwerpen. Dat hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt.

In het principe-akkoord is afgesproken dat er een nieuwe maatschappij wordt opgericht voor het scheepsbouwbedrijf, waarin Begemann (eigendom van de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen) 51 procent van het aandelenkapitaal krijgt. Het andere deel van het aandelenpakket, dat is vastgesteld op één miljard Belgische frank (55 miljoen gulden), komt in handen van Gimvindus, de investeringsmaatschapij van de Vlaamse overheid. De nieuwe vennootschap zal een bod van 800 miljoen frank uitbrengen op de activa van de failliete Boelwerf.

Begemann was eind vorig jaar benaderd door de Vlaamse deelregering met het verzoek om door deelname de activiteiten van de Boelwerf veilig te stellen. De werf, die begin november failliet ging, wordt sinds september vorig jaar door een groot deel van de 1.860 werknemers bezet. Volgens een woordvoerder van Begemann is nog niet zeker hoeveel personeelsleden bij de werf in dienst kunnen blijven. “Maar het personeelsbestand zal zeker substantieel teruggaan”, aldus de woordvoerder.

Belangrijke aanleiding voor Begemann om in te gaan op het aanbod van de Vlaamse overheid is het nieuwe scheepsbouwbeleid dat sinds eind vorig jaar in België van kracht is. Via Gimvindus stelt de Vlaamse overheid over een periode van 20 jaar 16 miljard frank beschikbaar voor de eigen scheepsbouwindustrie. De partijen zijn voor de komende vijf jaar een investeringsprogramma van 2 miljard frank overeengekomen om de Boelwerf weer op orde te krijgen.

Op welke termijn het akkoord definitief zijn beslag zal krijgen, is volgens de woordvoerder van Begemann nog niet te zeggen.