Anti-joodse "satire' van studenten

GRONINGEN, 6 FEBR. Justitie in Groningen stelt een onderzoek in naar een artikel in het Groningse studentenblad Nait Soez'n. In een satirisch bedoeld stuk onder de kop “Anne Frank is niet dood” schrijft de krant dat Anne Frank als transseksueel onder de naam Frank van Annen in een villawijk van Buenos Aires leeft.

Officier van justitie mr. M.H. Geerds noemt het artikel “smakeloos.” Hij gaat na of het blad kan worden vervolgd. “Tussen smakeloos en strafbaar bestaat een verschil. We moeten bekijken welke mogelijkheden de wet biedt om tot vervolging over te gaan,” zei hij gisteren voor de radio. Volgens Geerds kunnen jongeren zich kennelijk niet goed voorstellen wat het anti-semitisme in de Tweede Wereldoorlog heeft betekend.

Het artikel in het periodiek van de Groninger Studentenbond (GSB) verwijst naar onderzoek van “prof.dr. Woudthuis”. Er is geen hoogleraar met die naam verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgens voert de krant “David Ster” op die Woudthuis beticht van anti-semitisme. In diens reactie bezigt “Woudthuis” sterk antisemitische taal.

Het onderzoek zal zich richten op de uitgeefster van het blad, de Groninger Studentenbond, en de drukker, drukkerij Ebel Noorman. De Anne Frank-stichting spreekt van een smakeloze grap en wil verder “geen woorden aan het artikel vuil maken”.

De hoofdredacteur van Nait Souz'n, P. Mooiman, bestrijdt dat het om een rechts-extremistisch stuk gaat. “De auteur neemt de softe houding van de Nederlandse samenleving richting allochtonen op de hak. Nederland is heel erg gevoelig voor kritiek op joden en de joodse gemeenschap, maar wanneer bij voorbeeld vierhonderd Palestijnen worden gedeporteerd, is de Nederlandse regering zeer mild in haar veroordeling daarvan”, aldus Mooiman.