Aankopen auto's omhoog; Consumenten VS gaan weer schulden aan

ROTTERDAM, 6 FEBR. De Amerikaanse consumenten hebben zich in december zwaar in de schulden gestoken om consumptieve uitgaven te doen. Daardoor is de schuldpositie het snelst gegeroeid sinds twee jaar. Dit heeft de Amerikaanse overheid gisteren meegedeeld.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden stegen de consumentenkredieten in december met 4,1 procent op jaarbasis, tot een totaalbedrag van 725,9 miljoen dollar. Daarmee steeg de schuldpositie voor de vierde achtereenvolgende maand. In november groeiden de consumentenkredieten met 1,8 procent, en in oktober met 0,4 procent.

Tot de vorige zomer waren de kredieten zeven maanden achtereen gekrompen. Het opnieuw aangaan van schulden wordt gezien als een blijk van vertrouwen van de consumenten in het herstel van de Amerikaanse economie. Het uitblijven van het economisch herstel vorig jaar werd daarom juist geweten aan de voorkeur van de Amerikaanse burger om eerst zijn bestaande schulden te saneren. Pas toen de rente in de Verenigde Staten in de loop van vorig jaar lager werd, was het voor de consumenten mogelijk om hun schulden te herfinancieren tegen een lager tarief. De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, probeert de schuldpositie van de consumenten en het bedrijfsleven al geruime tijd terug te dringen door een politiek van lage rente. Naast de groei van de consumptieve bestedingen, trokken ook de investeringen van Amerikaanse ondernemingen aan.

Leningen voor auto's lieten in december de sterkste stijging zien met 7,3 procent tot bijna 260 miljoen dollar. Vorderingen op credit cards stegen met 1,7 procent tot ruim 250 miljoen dollar. Overige consumptieve kredieten gingen met 3,1 procent omhoog tot 215 miljoen dollar. De verschillende stijgingen brachten het particuliere schuldbedrag dat niet door onroerend goed wordt gedekt tot het hoogste niveau sinds maart vorig jaar.

Economen waarschuwden gisteren voor een al te groot optimisme rond de consumptieve bestedingen in de Verenigde Staten. Eerder deze week werd bekend dat de orderpositie van de Amerikaanse industrie met 5,3 procent is verbeterd, maar economen verwachten voor 1993 een economische groei in de Verenigde Staten van tussen 3 procent en 3,5 procent. Dat wordt laag geacht voor economie die uit een recessie komt.