Winstdaling Bayer groter dan prognose

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft in 1992 nog slechter gedraaid dan eerder was aangegeven.

In november voorspelde bestuursvoorzitter Manfred Schneider nog een winstdaling van ongeveer 15 procent. Nadat de resultaten over het vierde kwartaal zichtbaar zijn geworden, komt Bayer voor heel 1992 op een winstdaling uit die hoger is dan vijftien procent, zo liet Schneider gisteren weten.

“Op de persconferentie in november hebben wij een verwachte winstdaling uitgesproken van ongeveer 15 procent. Omdat de laatste drie maanden van het jaar absoluut onbevredigend zijn verlopen, moeten wij ervan uit gaan dat de achteruitgang nog iets sterker is geworden”, aldus Schneider.

Bayer heeft net als de andere chemiebedrijven in de wereld last van een recessie in sommige afzetgebieden, valuta-onrust en lagere verkoopprijzen. De omzet is in het afgelopen boekjaar met drie procent gedaald tot 41 miljard mark. In de eerste negen maanden noteerde Bayer een winst van 2,2 miljard mark, ofwel een vermindering van 15,8 procent.

Bij het concern is al enige tijd een flinke reorganisatie aan de gang om de kosten te verlagen. In 1992 zijn 6200 banen verdwenen op een totaal van 158.000. Dit jaar staan 3000 arbeidsplaatsen op het spel.