Westen bespreekt opties tegen Mobutu

BRUSSEL, 5 FEBR. De vanouds drie belangrijkste Westerse donorstaten voor Zaïre, België, de Verenigde Staten en Frankrijk, hebben gisteren plannen besproken om president Mobutu Sese Seko verder onder druk te zetten.

Een van de opties die ze bespraken was het bevriezen van het fortuin dat deze voor zover bekend bij buitenlandse banken heeft gedeponeerd. Hoe groot het particuliere vermogen van Mobutu is, is nooit bekend geworden, maar volgens veel bronnen loopt het in de miljarden dollars. Ook bezit Mobutu veel onroerend goed in Wetst-Europa. Andere mogelijkheden die gisteren in Brussel werden besproken waren het uitwijzen van de Zaïrese ambassadeurs en het verlenen van minder visa aan medewerkers van Mobutu. Nadere bijzonderheden over de besprekingen werden na afloop verder niet verstrekt. “De strop om de hals van Mobutu wordt strakker aangetrokken en de drie landen willen er zeker van zijn dat Mobutu het deze keer beseft”, zo verklaarde een diplomaat, die anoniem wilde blijven. (Reuter)