Verheugde reacties op verlaging Duitse rente

BONN, 5 FEBR. In de meeste Europese hoofdsteden is gisteren verheugd gereageerd op het besluit van de Duitse Bundesbank om de belangrijkste rentetarieven te verlagen. De Bundesbank verlaagde het disconto gistermiddag van 8,25 naar 8 en de Lombard-rente van 9,5 naar 9 procent.

De maatregel zorgde vanmorgen op de Europese valutamarkt voor het afnemen van de deze week opgelaaide spanningen. Zowel de Franse franc als de Deense kroon wonnen aan kracht in het Europese Monetaire Stelsel. De kroon kwam gisteren nog onder zware druk en moest met steunaankopen door zes verschillende centrale banken overeind worden gehouden. De dollar profiteerde van de renteverlaging en steeg tegen de middag tot 1,87 gulden.

Bundesbankpresident Schlesinger liet gisteren weten dat de verlaging van de Duitse rente “geen principiële koerswijziging” is. De Bundesbank heeft ook de kredietschroef iets losgedraaid door de verplichte minimumreserve van banken met 2 procent te verlagen. Het hoogste orgaan van de Duitse centrale bank heeft, na maanden van kritiek uit binnen- en buitenland op de hoge rente, “nu een belangrijke bijdrage geleverd tot vermindering van de spanningen op de internationale deviezenmarkten”, aldus Schlesinger. Voorlopig zijn “geen verdere stappen” te verwachten, zei hij erbij. De Bundesbank berekent haar discontorente voor langlopende kredieten aan banken, die wissels in onderpand geven.

België volgde de Bundesbank met een verlaging van de belangrijkste beleningsrente van 8,4 naar 8,3 procent. De Nederlandsche Bank besloot de belangrijkste tarieven ongewijzigd te laten.

Pag.11: Verdeelde reacties op de beurzen

De effectenbeurzen in Europa, de VS en Japan reageerden verdeeld gereageerd op de Duitse renteverlaging. De beurs in Frankfurt al gesloten toen de Bundesbank de renteverlaging bekendmaakte. De Londense beurs reageerde teleurgesteld: de handel had gehoopt op een grotere renteverlaging. De FTSE-100-index sloot 7,9 punten lager op 2865,9. De renteverlaging viel op de Franse beurs in goede aarde. De Franse beursgraadmeter klom ruim 40 punten op 1.869,01. De Amsterdamse effectenbeurs waardeerde het nieuws positief, maar het werd enigszins overstemd door de sensationele koersdalingen van Fokker en Begemann en de hectische handel in KLM. Het sentiment op de Japanse beurs was goed vandaag. Het Nikkei-225-koersgemiddelde won 142,27 (0,8 procent) op 17332,9. Wall Street profiteerde nog het meest van de renteverlaging. Het rentenieuws in combinatie met positieve geluiden op het Amerikaanse bedrijfsleven en de economie stuwden de koersen omhoog.

De Bundesbank heeft vooral de partners in het EMS enigszins te hulp willen komen. In eigen land zal zij ondanks de stagnerende conjunctuur zoveel mogelijk op de rem blijven trappen. Schlesinger wees erop dat de prijsontwikkeling (4 procent in januari), de geldhoeveelheid en de loonkosten in Duitsland te hoog zijn om de teugels verder te vieren.

Minister Waigel (financiën) zei twee weken geleden in de Zentralbankrat al voor snelle renteverlaging te hebben gepleit. Hij reageerde gisteravond enthousiast: “Dit is een goede stap op het goede tijdstip, en goed voor de conjunctuur”. Waigel verklaarde de stap van de Bundesbank anders dan Schlesinger. Volgens de minister had de centrale bank nu ook gereageerd op eerste aanwijzingen van kostenbeheersing aan het CAO-front in Duitsland (zoals het CAO-akkoord voor overheidspersoneel - 3 procent - dat gisteravond laat werd bereikt). Ook de voorgenomen tekortbeperkingen van de overheden, zoals opgenomen in Waigels recente budget-consolidatieplannen (besparingen van 18 miljard tot '95, alsook maximale uitgavenstijging van 3 procent voor alle overheden) hebben volgens hem een rol voor het Bundesbank-besluit gespeeld.

Die plannen, die deel uitmaken van het Solidariteitspact, waarover in Bonn al maanden wordt touwgetrokken, heeft Waigel twee weken geleden toegelicht aan de Zentralbankrat. Schlesinger had daarop zuinig gereageerd, de Bundesbank acht de geplande bezuinigingen niet voldoende.

In Ierland is bitter gereageerd op de Duitse renteverlaging. De Ierse minister van financiën Ahern zei vanmorgen dat een eerdere Duitse renteverlaging de devaluatie van het Ierse punt had kunnen voorkomen. De Ierse munt werd vorige week met tien procent gedevalueerd. Ierland legde de schuld voor de devaluatie bij de Bundesbank, die eerder wel bereid was de Franse franc te steunen. Ierland verlaagde vanmorgen de daggeldrente van 14 procent naar 13,75 procent.

De Franse minister van financiën Sapin voorspelde vanmorgen een spoedige daling van de rentetarieven in de EG. De bewindsman zwoer wraak op de valutahandel. “Ik wil maar één ding: dat de speculanten de rekening betalen. Ze hebben verloren en moeten blijven verliezen”, aldus Sapin. De Franse daggeldrente ging licht omlaag tot 11,6 procent.

De voorzitter van de Europese Commissie, Delors, noemde de stap van de Bundesbank “een goed besluit”. “Dit is een goed signaal”, zei hij, “dat komt op een moment van grote onrust.”

Het Britse pond, dat eerder deze week in een vrije val terechtkwam, steeg in waarde. Minister Lamont (financiën) zei blij te zijn met de renteverlaging, maar liet erop volgen dat hij de stap graag wat eerder had gezien. In Italië ging de instemming gepaard met enkele kritische noten. Minister van begroting Reviglio vond het “goed nieuws”, zijn collega van industrie Guarino zei dat de Duitse discontoverlaging laat zien “dat ook in Duitsland een recessie is”. La Repubblica schrijft vanmorgen dat het hoog tijd werd en noemde de “koppigheid” van de Bundesbank “onhoudbaar in het licht van de recessie in Europa”.

Ook in Spanje is verheugd gereageerd op de Duitse beslissing, waarop minister van economische zaken Carlos Solchaga net als zoveel van zijn Europese collega's al maanden had aangedrongen. De gouverneur van de centrale bank, Luis Angel Rojo, toonde zich niet erg optimistisch over de nabije toekomst van het EMS. Hij voorzag blijvende onrust. De beste remedie daartegen is volgens Rojo een versnelling van het Europese integratieproces.