Turkije meldt rol van Iran in reeks moorden

ANKARA, 5 FEBR. In Turkije is een fundamentalistisch-islamitisch moordcommando opgerold dat volgens de Turkse regering in Iran is opgeleid. Minister van binnenlandse zaken Ismet Sezgin deelde gisteren op een persconferentie in Ankara mee dat de politie 19 leden heeft opgepakt van de tot dusverre onbekende groep Islamitische Actie. Zij zijn beschuldigd van moord op twee Turkse schrijvers en en Iraanse dissident, en verdere onder andere van poging tot moord op een vooraanstaande joodse industrieel, vorige week in Istanbul.

“Het is duidelijk dat degenen die de moorden pleegden banden hadden met Iran”, aldus minister Sezgin. Hij zei dat de groep in Iraanse kampen was opgeleid, en dat drie van haar leiders naar wordt aangenomen in Iran hun toevlucht hebben gezocht. Hij noemde de lijn naar Iran “alarmerend”. De Iraanse ambassadeur in Ankara reageerde later met de mededeling dat de moordenaars probeerden de bilaterale relaties te ondermijnen.

De Turkse politie is er jarenlang niet in geslaagd de daders te vinden van een lange reeks politieke moorden, die vorige maand culmineerde in de moordaanslag op de bekende linkse journalist Ugur Mumcu. Zijn dood leidde tot massale protestdemonstraties en dwong de politie tot intensivering van haar activiteit.

De nu opgerolde groep wordt - op dit moment - overigens niet verantwoordelijk gesteld voor de bomaanslag op Mumcu, die volgens minister Sezgin wel “parallellen” vertoont met de nu opgeloste moorden op de journalist Cetin Emec en de schrijver Turan Dursun, beide in 1990, en op de Iraanse dissident Ali Akbar Ghorbani, in juni 1992. Ghorbani, lid van de verzetsbeweging Mujahedeen-Khalq, werd ontvoerd, tien dagen gemarteld en opgehangen. (Reuter)