Toestaan Ter Beek van Playboy "onthutst' SGP

DEN HAAG, 5 FEBR. De SGP-fractie in de Tweede Kamer noemt het “onthutsend” en “ongelooflijk” dat minister Ter Beek (defensie) geen problemen heeft met de verspreiding van het maandblad Playboy onder Nederlandse VN-soldaten in het voormalige Joegoslavië.

SGP-Kamerlid C.N. van Dis vroeg minister Ter Beek vorige maand een einde te maken aan de toezending van de Playboy, omdat het maandblad volgens hem “op het punt van de eerbaarheid de toets der kritiek niet kan doorstaan”. Ter Beek antwoordde gisteren dat het niet aan hem is bladen op hun eerbaarheid te beoordelen. “Ik constateer dat het blad deel uitmaakt van het brede assortiment lectuur dat in boekhandel en supermarkt te koop is”, aldus Ter Beek. De bladen worden gratis ter beschikking gesteld door de uitgever en met legervliegtuigen naar de Balkan vervoerd.

Volgens de kleine christelijke partij is het extra schokkend dat het blad terechtkomt in een land waar sprake is van “massale, systematische verkrachtingen van weerloze vrouwen, meisjes en zelfs kinderen”. De SGP zegt zich nauwelijks voor te kunnen stellen dat de reactie van Ter Beek wordt gedeeld door “de staatssecretaris van defensie, de vrouwelijke bewindslieden en de overige bewindslieden”. Een woordvoerder van de SGP sloot vanmorgen niet uit dat de fractie verdere actie gaat ondernemen.

Uitgeverij Medema in Vaassen, die bij Defensie heeft aangeboden in reactie op de Playboy-zendingen 1100 bijbelse dagkalenders naar de VN-militairen te sturen, heeft nog geen antwoord gehad van de minister. Inmiddels heeft de Gaykrant aangeboden het blad "Magayzine', “vol met mooie-mannenfoto's”, gratis naar de VN-militairen te sturen.

De SGP heeft bij haar protest tegen de Playboy buitenlandse steun gekregen. De overkoepelende centrale van Duitse katholieken heeft gisteren een oproep gedaan aan alle Nederlandse katholieken protest aan te tekenen bij minister Ter Beek tegen de verspreiding van Playboy onder militairen.