Spel met 'Juden Raus' in beslag genomen

ASSEN, 5 FEBR. Bij uitgeverij Amicomp in het Drentse Koekange heeft het openbaar ministerie in Assen woensdag enkele honderden computerdiskettes in beslag genomen, waarop spelletjes zouden staan met een racistische en antisemitische inhoud.

Een van de spelletjes, "Hate War', dat is gemaakt in de Verenigde Staten en in Koekange op diskette werd gezet, bevat hakenkruisen met daaronder de tekst "Raus Juden Raus' en poppetjes waarop geschoten kan worden die negers en joden voorstellen Op de omslag staat dat het een “leuk spel met zeer snelle actie” is. De distributeur heeft de 8000 spelletjes, die op 2000 verkooppunten in het hele land lagen, uit de handel genomen. Hij verklaarde tegenover Justitie niet van de inhoud ervan op de hoogte te zijn geweest.

Afgelopen dinsdag deed een inwoner van Alkmaar aangifte, waarna een onderzoek werd ingesteld naar de herkomst van het computerspelletje. De dag daarop werd huiszoeking verricht bij de uitgeverij in Koekange die het spel uitgaf. De rijkspolitie Nijmegen onderzoekt het inbeslaggenomen materiaal.

B. Meppelink, eigenaar van de uitgeverij, zegt: “Het is een heel klein spelletje dat met andere spelletjes in ons maandblad PC Disk staat. We hebben er tot nu toe maar twee klachten over gekregen”. Volgens Meppelink is het spel juist bedoeld om “mensen aan het denken te zetten”. “Het is geen spel met een bewust racistische of antisemitische inhoud. Je kunt als speler niet alleen op negers en joden schieten, maar ook op nazi's, de paus, Maria, de baby Jezus, een smurf en een duivel. Alles wordt op de hak genomen”. Hij noemt de zaak “uit zijn proporties getrokken” en zal via zijn advocaat een klacht indienen tegen het optreden van het openbaar ministerie, dat zonder een huiszoekingsbevel de compterdiskettes in beslag zou hebben genomen.