Seselj: Macedonië opdelen

ATHENE, 5 FEBR. Macedonië is niet levensvatbaar en moet worden ontmanteld en opgedeeld tussen de buurlanden. Dat heeft de radicale Servische leider Vojislav Seselj gezegd in een vraaggesprek met een Griekse krant.

Volgens Seselj is de ontmanteling van Macedonië van groot belang om de stabiliteit op de zuidelijke Balkan te handhaven, omdat het als onafhankelijke staat niet kan bestaan. In het vraaggesprek met het Atheense blad Messemvrini zei hij dat in het noorden van Macedonië 300.000 Serviërs wonen en dat dit deel van het land derhalve het best bij Servië kan worden gevoegd. Griekenland zou het zuidelijke deel moeten krijgen omdat daar “een oude Griekse bevolking woont”. Het westen, het woongebied van “700.000 Albanezen”, zou bij Albanië moeten worden gevoegd en de rest is voor Bulgarije, want, aldus Seselj, daar wonen “enkele honderdduizenden Bulgaren”.

Seselj is leider van de Servische Radicale Partij, de op één na grootste partij van Servië. Hij heeft een prominente rol gespeeld in de strijd van de Serviërs in Kroatië, door cetnik-vrijwilligers te sturen voor de strijd tegen de Kroatische troepen. Een soortgelijke rol speelt hij nog steeds in Bosnië. In Macedonië, de ex-Joegoslavische republiek die wegens de Griekse bezwaren tegen de naam nog steeds niet internationaal wordt erkend, wordt hij verantwoordelijk gesteld voor incidenten rondom de Servische minderheid, die zich eind december en vorige maand plotseling is gaan roeren. Die minderheid telt overigens volgens de laatste volkstelling geen 300.000 maar ruim 48.000 zielen. Volgens die volkstelling zijn de Griekse en Bulgaarse minderheden in Macedonië nog kleiner. (AFP)