Paus: voodoo en katholicisme verenigbaar

COTONOU, 5 FEBR. Paus Johannes Paulus II heeft gisteren tegen 75 voodoo-volgelingen in het Westafrikaanse Benin gezegd dat zij hun voorouders niet verraden wanneer zij zich tot het katholicisme bekeren. De paus maakt sinds woensdag een reis langs verscheidene Afrikaanse landen en deed gisteren Benin aan.

Ongeveer een kwart van de vijf miljoen inwoners van Benin is christen, 13 procent is moslim. De rest hangt traditionele Afrikaanse religies aan, die naast één almachtige god een aantal plaastelijke godheden vereren. De paus prees op een bijeenkomst in de hoofdstad Cotonou de voodoo-dokters voor het eren en in stand houden van de tradities van hun voorvaderen. Maar hij zei eveneens dat mensen die in het verleden christen zijn geworden, inclusief de apostelen van Jezus Christus, “niets hebben verloren door Gods boodschap te accepteren”. “Integendeel, ze kregen de mogelijkheid Jezus Christus te leren kennen”, zei de paus in zijn toespraak.

Hij voegde hieraan toe dat de katholieke kerk een dialoog wenst met alle godsdiensten, ook met voodoo, maar dat ze bijgeloof afkeurt. Voodoo-leider Senou Zannou antwoordde de paus dat de goden die de eretempel van Benin bewonen slechts tussenpersonen zijn tussen de mens en God en dat de Almachtige weet dat voodoo niets te maken heeft met Satan of de duivel. (Reuter, AP)