Overleg Kroaten en Serviërs Krajina

ZAGREB, 5 FEBR. De Kroatische regering en de leiders van de Serviërs in de Kroatische regio Krajina gaan in New York praten over de mogelijkheden een eind te maken aan de oorlog in Krajina. Dat heeft een VN-woordvoerder gisteren in Zagreb gezegd.

De EG- en VN-bemiddelaars Owen en Vance hebben de Kroaten en de Kroatische Serviërs voor overleg naar New York ontboden. Beide partijen namen gisteren de uitnodiging aan. Volgens de woordvoerder, Cedric Thornberry, heeft de Kroatische regering geen voorwaarden gesteld voor het overleg, maar de Serviërs wel. “We zoeken nog uit welke problemen ze hebben, maar ik denk dat ze alleen logistiek van aard zijn”, aldus Thornberry, die daaraan toevoegde dat het onwaarschijnlijk is dat, zoals aanvankelijk gehoopt, het overleg nog vandaag zou kunnen beginnen.

De strijd in Krajina gaat intussen door, al lijken er zich nauwelijks verschuivingen in de frontlijn voor te doen. De Kroaten, die twee weken geleden een offensief openden tegen de Serviërs die de Krajina beheersen, slagen er volgens Thornberry niet in hun strategische doelen te bereiken nu de Serviërs de verrassing van het offensief te boven zijn en zich hebben verschanst. Dit leidt volgens hem tot de bereidheid overleg te beginnen.

De Serviërs lieten gisteren weten met hun bombardementen op Kroatische stellingen het offensief van de Kroaten tot staan te hebben gebracht en terrein te hebben heroverd. De Kroaten van hun kant hebben tegengesproken te zijn teruggedrongen; bij Zadar zouden ze een Servisch tegenoffensief hebben afgeslagen. Gisteren werd vooral bij Biograd aan de kust heftig gevochten; hier zouden de Serviërs de kust tot op drie kilometer zijn genaderd.

De VN-vredesmacht UNPROFOR liet gisteren weten een onderzoek te zullen instellen naar berichten als zouden Kroatische dorpelingen in Krajina in het kader van de "etnische schoonmaak' uit het gebied zijn gejaagd.

Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug hebben de Serviërs bij het dorp Mirkovci gisteren een Kroatisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. De melding is niet bevestigd.

In Bosnië is gisteren op verscheidene fronten opnieuw zwaar gevochten tussen de Serviërs en de moslims, vooral in de omgeving van Srebrenica in het noordoosten, waar zes mensen bij een Servisch bombardement om het leven kwamen, bij Tesanj in het noorden en bij Stolac in het zuidoosten. De Bosnische hoofdstad Sarajevo kwam opnieuw onder zwaar artillerievuur te liggen. Volgens het Bosnische crisiscentrum zijn in de stad vorige week 77 doden gevallen; elders in door de moslims beheerst gebied vielen nog eens 69 doden.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, zijn in het oosten van Bosnië duizenden moslims uit het gebied rondom Tuzla op de vlucht. Ze zijn in het kader van de "etnische zuivering' door de Serviërs verdreven. Een onbekend aantal vluchtelingen is onderweg aan kou en honger bezweken. (Reuter, AFP, AP)