Olietankers mijden Britse eilanden

LONDEN, 5 FEBR. Oliemaatschappijen en rederijen zijn gisteren overeengekomen hun tankers uit de buurt te houden van belangrijke natuurgebieden bij de Britse kust, om een herhaling van de olieramp voor de Shetlandeilanden, vorige maand, te voorkomen.

Dit heeft staatssecretaris Lord Caithness (scheepvaart) gemeld aan het Britse parlement. De olietankers zullen vrijwillig bepaalde kustwateren mijden, zoals gebieden voor de kust van Shetland, tussen de Schotse kust en Orkney-eilanden en rond de eilanden ten zuidwesten van Engeland. Deze afgelegen Britse eilanden zijn bekende natuurgebieden waar grote groepen vogels en andere zeedieren leven. Volgens Caithness zullen de maatregelen volgende maand worden vastgelegd in een gedragscode, ondersteund door de Internationale Maritieme Organisatie. De milieu-organisatie Greenpeace heeft de maatregelen verwelkomd, “mits het de eerste stap is naar een afdwingbare verboden zone.” (Reuter)