Officier eist vier jaar tegen ontvoerders van Turks meisje

DEN HAAG, 5 FEBR. De officier van justitie mr. M. Schelfhout heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag vier jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen die een Turks meisje hebben ontvoerd. Volgens Schelfhout heeft de 23-jarige Suleyman G. in oktober vorig jaar de zestienjarige Ceylan Calishan ontvoerd om haar te dwingen met hem te trouwen en toestemming daarvoor van haar ouders af te dwingen. Het meisje is elf dagen lang vastgehouden.

Suleyman, die illegaal in Nederland verblijft, zei dat de hele ontvoering in scène gezet. Ceylan en hij wilden trouwen maar haar moeder gaf geen toestemming, aldus de verdachte. “In onze cultuur is het dan normaal samen weg te lopen om te trouwen.”

Op 5 oktober werd Ceylan, op weg naar school in Den Haag, door vier mannen in een auto gesleurd. Zij reden naar België en onderhandelden van daaruit met de ouders van het meisje over de huwelijksvoorwaarden. De ouders stemden ten slotte toe en de familie van Suleyman betaalde 50.000 gulden aan de familie van de bruid. Zij werd teruggebracht naar Nederland, waar ze nog dezelfde avond door de politie in Den Haag werd bevrijd, terwijl de voorbereidingen voor het huwelijk in volle gang waren.

Het meisje verklaarde tegenover de rechter-commissaris dat zij nooit met Suleyman heeft willen trouwen. Hij zou hebben gedreigd haar ouders en een aantal familieleden te zullen doden als ze niet toestemde. De officier van justitie vermoedt dat Suleyman vooral wilde trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen.

De tweede verdachte, Yussuf A., werd door de officier van justitie in gelijke mate verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering. Zij rekende de twee mannen niet alleen de ontvoering aan, maar ook de verwoesting van het onbezorgde bestaan van Ceylan. Het meisje zou nu zelfs voor haar leven moeten vrezen, meent zij. De advocaat van Yussuf, mr. M. Hoogerduyn, noemde de eis "buitenproportioneel'. Volgens haar ziet Justitie de zaak als een "testcase' en is haar cliënt daar de dupe van. “Bij dit soort Turkse ontvoeringen doen de slachtoffers nooit aangifte. Nu dat wel gebeurt moet er blijkbaar zwaar gestraft worden.”