Nieuwe partij in oprichting; Scheuring FPÖnieuwe slag voor Jörg Haider

WENEN, 5 FEBR. De leider van de Oostenrijkse rechts-liberale Vrijheidspartij FPÖ, Jörg Haider, heeft gisteren een tweede grote tegenslag binnen een week te verduren gekregen door een scheuring binnen zijn partij met het vertrek van vijf prominente leden van zijn partij.

De vier, onder wie de voormalige FPÖ-presidentskandidate en vice-voorzitter van de partij Heide Schmidt, zeiden te vertrekken uit onvrede over de populistische koers van partijleider Haider. Ze zullen een Liberaal Forum oprichten, dat moet uitgroeien tot een nieuwe liberale partij die al volgend jaar aan de verkiezingen kan meedoen.

Schmidt had zich, als enig vooraanstaand lid van de FPÖ, gekeerd tegen de grote anti-immigratiecampagne van de partij. Die campagne culmineerde in een petitie, die door 420.000 Oostenrijkers werd ondertekend. Maandag werd dit resultaat bekendgemaakt, dat voor Haider een tegenslag betekende omdat hij aanvankelijk had voorspeld dat de petitie ten minste een miljoen handtekeningen zou krijgen. Volgens Haider ontnemen de vooral uit Oost-Europa afkomstige immigranten Oostenrijkers banen en huizen.

Schmidt, en met haar enkele andere leden die tot het meer liberale deel van de FPÖ behoorden, waren ook verbolgen over de categorische afwijzing door Haider van de plannen van de Oostenrijkse regering om zich bij de Europese Gemeenschap aan te sluiten.

“We zijn allemaal lang lid van de Vrijheidspartij geweest”, aldus Schmidt gisteren tijdens een toelichting van haar besluit op te stappen, “ik ben twintig jaar lid geweest. Het was ons politieke thuis - en je verlaat je thuis niet zomaar gedachteloos. Op vitale punten heeft deze Vrijheidspartij zich echter verwijderd van principes waar wij voor staan.”

Haiders partij is onder zijn leiding uitgegroeid tot de derde van het land na de sociaal-democraten en de conservatieve Volkspartij. Hij noemde het nieuws over het vertrek van het vijftal “teleurstellend”. Hij sprak denigrerend over “een vijfde colonne” die het vijftal zou hebben gevormd binnen de FPÖ. Hij zei te betreuren dat ze uit de partij stapten en niet intern het debat wilden aangaan. Volgens hem was Schmidt steeds met clementie behandeld binnen de partij. (AP, Reuter)