"Moord Falcone na tip parlementslid'

ROME, 5 FEBR. Een parlementslid van de christen-democratische partij wordt ervan verdacht een tip te hebben gegeven die de aanslag op mafiabestrijder Giovanni Falcone mogelijk heeft gemaakt, zo melden Italiaanse kranten.

Het openbaar ministerie in de Siciliaanse stad Caltanissetta, dat het onderzoek naar de bomaanslag op Falcone leidt, heeft de Kamer verzocht de parlementaire onschendbaarheid van de christen-democraat Raimondo Maira op te heffen. In het verzoek staat dat nader onderzoek nodig is naar “een reeks telefoongesprekken via zaktelefoons, een daarvan in gebruik door de geachte afgevaardigde Maira, waarmee een gesprek is gevoerd op 23 mei 1992, enkele minuten voordat dottor Falcone zijn kantoor in Rome verliet om naar het vliegveld van Ciampino te gaan”.

Op Ciampino stond een vliegtuig naar Palermo te wachten. Falcone, zijn vrouw en drie lijfwachten werden gedood bij een bomaanslag op de snelweg tussen het vliegveld van Palermo en de Siciliaanse hoofdstad.

De justitie wil ook onderzoeken of Maira inderdaad stemmenhandel heeft bedreven met de mafiafamilie van Giuseppe Madonia, zoals is verteld door Leonardo Messina, een mafioso die samenwerkt met de justitie.

De 44-jarige Maira komt uit Sicilië en is burgemeester geweest van Caltanissetta. Tot het einde van de jaren tachtig behoorde bij de stroming van Salvo Lima, de in maart vermoorde rechterhand van ex-premier Andreotti op Sicilië. Lima wordt ervan verdacht te hebben bemiddeld tussen de mafia en de nationale politiek.

Maira heeft de suggestie dat hij de verrader is van Falcone, die was omgeven met uiterst strenge veiligheidsmaatregelen, fel ontkend. “Ik ontken alles op de meest absolute manier”, zei Maira. In een reactie op de persberichten heeft de procureur van Caltanissetta, Giovanni Tinebra, gezegd dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat Maira is betrokken bij de aanslag op Falcone, maar dat hij alleen de mogelijkheid wil hebben de telefoontjes te controleren.