Monument Auschwitz vernield door glazenier

AMSTERDAM, 5 FEBR. Beschaamd over een constructiefout in het monument, en bang dat deze professionele blamage bij de Auschwitzherdenking afgelopen zondag aan het licht zou komen. Daarom zou de 38-jarige glazenier R.S uit Amsterdam in de nacht van zaterdag op zondag met een pikhouweel de glasplaten op het door Jan Wolkers ontworpen Auschwitz-monument in het Amsterdamse Wertheimpark hebben stukgeslagen. Hij had het monument zelf gemaakt.

Gisteravond meldde de glazenier zich vrijwillig bij de Amsterdamse politie, in gezelschap van de free-lance misdaadverslaggever P.R. De Vries, die zijn verhaal voor het Algemeen Dagblad optekende. Later in de nacht werd hij weer vrijgelaten. Op het delict van vernieling staat geen voorlopige hechtenis.

Volgens de politie zou de man zijn daad niet uit racistische overwegingen hebben gepleegd. Dit is ook de mening van zijn advocaat, M. Moszkowicz. Tijdens de oorlog heeft de Maastrichtse strafpleiter zelf in het concentratiekamp Auschwitz gezeten. “Ik heb de absolute en vaste overtuiging dat deze man zijn daad niet uit enig racistisch motief heeft gepleegd. Anders had ik de zaak nooit aangenomen.” Moszkowicz zegt opgelucht te zijn “dat racistische vernielingen in ons land blijkbaar nog niet voorkomen”. Bij monde van zijn woordvoerster liet burgemeester E. van Thijn weten blij te zijn “dat er enig licht in de zaak schijnt te zijn”.

Voordat Moszkowicz de zaak aannam heeft hij eerst overleg gehad met het Auschwitz-comité. Ook de voorzitter van het comité, mevrouw A. Fels, reageerde opgelucht: “Als het allemaal waar is ben ik blij. Want dat betekent dat er geen mensen bezig zijn geweest met heel erg foute motieven.”

Pag.3: Glazenier wilde "afgang' voorkomen

Volgens Moszkowicz zou de glazenier met zijn "domme daad' niets anders hebben beoogd dan zichzelf en zijn baas een afgang te besparen. “Ik verwachtte dat de onthulling gewoon een week zou worden uitgesteld. In die tijd konden we dan nieuwe panelen maken, en had niemand onze constructiefout ontdekt”, zei de man in zijn interview met het Algemeen Dagblad. Hij ontdekte vorige week vrijdagavond dat tussen twee van de zes glaspanelen die het monument afdekken een lek was ontstaan. Onder de panelen zat condens, zodat het befaamde "spiegeleffect' teniet werd gedaan.

In overleg met zijn baas, de directeur van glashandel Van Tetterode in de Amsterdam West, zou de man hebben besloten dat er maar één manier was om de fout te herstellen: "de hamer erop.' Hij zou niet vermoed hebben dat de vernieling zulke heftige reacties teweeg zou brengen. “Ik schrok me werkelijk kapot toen ik al die huilende mensen zag. Dat had ik nooit gewild. Ik begreep toen pas dat ik iets had gedaan wat absoluut niet kon.”

Volgens S. die drugsproblemen heeft, zou zijn baas hem duizend gulden per vernield glaspaneel hebben geboden. Later, zo zegt hij, heeft zijn baas zijn handen er weer van afgetrokken. “Hij deed alsof hij nergens iets van wist. Maar dat is gelogen: hij heeft me de opdracht gegeven”, aldus S. Een van de directeuren van de glashandel, L. la Rooy, ontkent dat hij opdracht zou hebben gegeven de glazen panelen te vernielen. Hij noemde het ook "uiterst onwaarschijnlijk' dat condensvorming is opgetreden tussen de glazen panelen en het spiegelmonument daaronder.

De Amsterdamse politie kende de naam van de man al een paar dagen, bevestigt een woordvoerder. De broer van de verdachte zou afgelopen woensdag de daad aan de politie hebben gemeld. De politie kon S. echter niet bereiken omdat hij geen vaste woon- en verblijfplaats heeft.

Inmiddels had de man contact opgenomen hebben met de misdaadjournalist om zijn verhaal te vertellen. Nadat deze het verhaal had opgetekend begeleidde hij de man naar de politie. In het programmma "Crime Time', zal vanavond een interview met de verdachte te zien zijn.