Matroos

In de brievenrubriek (NRC Handelsblad, 23 januari) schrijft J. Straeter dat Joyce Roodnat in een filmrecensie geen matrozen van mariniers weet te onderscheiden.

Roodnat is niet de enige: zodra onze Koninklijke schepen in de publiciteit komen, noemen veel journalisten alle Koninklijke zeevaarders mariniers. Dat is al jaren zo, en daaraan is niets te doen. Na de eerste achttien jaren van mijn leven in Den Helder te hebben gewoond, meende ik over dat onderwerp wel iets te weten, maar dat bleek een illusie te zijn. Toen ik in Amsterdam mijn eerste kantoor had gevonden, kreeg ik van een aantal veel oudere - Amsterdamse - collega's nadrukkelijk te horen, dat het zó zat: de matroos draagt de strik in het lint van zijn pet rechts op het hoofd, en de marinier links. Of andersom ...

    • G. Molenkamp