Opinie

    • Youp van ’t Hek

Louis

Er wordt gehuild bij PSV. Volendam is beter, RKC veel te sterk en tegen Sparta liep het afgelopen woensdag ook niet echt lekker. Vanenburg blijkt geen natuurlijk leiderschap te hebben, Heintze praat te veel, Romario moet ook zijn mond houden en Westerhof heeft donderdag vier keer te vaak de hond uitgelaten. Volledig in de war. Eerst hij en daarna de hond.

None

Hoe was het woensdagavond in de sky-box van DAF? Druk? Gezellig? Zei de barkeeper tegen de directie: "Graag contant deze week' of was de box treurig leeg in dit kapitalistische peeskamertje voor te goed lopende bedrijven? Heeft Ploegsma de huur al gevangen?

Ondertussen gaat het Ajax voor de wind. Het ene doelpunt is nog mooier dan het andere, er wordt gelachen op de training, Bobby Haarms wordt gedold onder het eten, Kieft wordt plagerig gebeld, de penningmeester wacht schaterend op de veertig miljoen die Juventus aan het eind van het seizoen voor Jonk en Bergkamp gaat neertellen en Van Praag heeft in een overmoedige bui al naar Berlusconi gefaxed om te vragen wat Ruud, Frank en Marco samen moeten kosten. "Willen jullie het contant of per giro?' Amsterdamse overmoed, Ajax op zijn best, even frisse lucht na de zorgen. Toch is er bij Ajax meer aan de hand. Er is iets met Louis van Gaal. Louis is een aardige jongen, begon na het plotselinge vertrek van Beenhakker iets te gretig aan zijn baantje, sprak toen de onvergetelijke woorden dat hij eerlijk was, werd daarom door de sportpers gehoond, bracht wel een cup naar Amsterdam, raakte Schippie voor meer kwijt dan hij waard was, kreeg gelijk in de zaak Roy, kocht Overmars, zit nog volop in de race voor het kampioenschap, heeft kans op de KNVB-beker en heeft de UEFA Cup nog steeds niet naar Genève hoeven sturen. Alle paarden zijn nog in de race. En nu gaat het mis in Eindhoven. Potten verwijten ketels en andersom, Romario mag openlijk gehaat worden, de oude Breuk kan zelfs niet meer lijmen en de heer Ruts heeft geroepen dat ze een gezonde zaak achter zich hebben in de hoop dat de spelers de beurspagina overslaan. Nou is die kans groot.

En wat doet Louis? Maakt Louis gebruik van de Brabantse malaise? Speelt hij verbaal blufpoker om de aartsrivaal te ontmoedigen? Niks daarvan! Louis is met hele andere dingen bezig. Louis maakt schoon schip. Sterker nog: hij schrobt het dek met Glorix. Hij neemt wraak op zijn voorganger Leo Beenhakker. Leo kocht Van Loen. Louis verkoopt hem met een dik verlies. Leo verkocht Ronald de Boer voor een miljoen aan Twente. Louis koopt hem anderhalf jaar later voor bijna drie terug. Dat is wel een hele dure Twentse cursus. Louis is koning, keizer, admiraal en los van de werkelijkheid. Hij zweeft door Avenhorn, drinkt cola-Bacardi in plaats van Bacardi-cola en probeert zich alle gesprekken met Leo voor de geest te halen. Hebben zij het over de spits Van Steendonk van RKC 2 gehad? Vond Leo het niks? Kopen!!! Bel naar Waalwijk en kopen die man. Had Leo wel oren naar Meijer van MVV. Lekker laten zitten in Maastricht! Hein Spanjaard van FC Zwolle. Leo vond hem te fragiel, te aardig en te belezen. Hij zei letterlijk: "Een voetballer die van Scarlatti houdt... Dat kan niks worden'.

"Kopen', schreeuwt Louis nu in zijn kleine kantoortje. "En die Scarlatti wil ik ook.'

Er is bij Ajax iets vreemds aan de hand. Er wordt een moddervette streep onder de rekening van Leo getrokken. Alle transacties worden teruggedraaid.

Leo vertrok te plots, te klaps, te oneerlijk en zit nu - boontje komt om zijn loontje - bij de Zwitserse Grasshoppers in plaats van bij het zinderende Real. Erger dan het koude, kille, lege stadionnetje van Grasshoppers kan niet. En Louis grijpt ondertussen zijn kans. Elke ooit genoemde naam wordt gekocht. Spanjaard, Praaning, Flobert, Lantink, Kwast en Streep. Allemaal komen zij komende week in de krant en daarna in de basis. En u zult zeggen: Wat hebben we aan Hein Spanjaard van FC Zwolle? Ik ben ook bang dat het niks wordt, maar in elk geval lopen er binnenkort elf Amsterdamse jongens rond die weten wie Scarlatti is. Mij lijkt dat prachtig. Maar waarschijnlijk haakt daar weer een platenmaatschappij op in en komt er een house-versie van diverse sonates.

Oh angst, ga uit mijn dromen en laat Louis naar Real vertrekken.

    • Youp van ’t Hek