Levertransplantaties in ziekenfondspakket

UTRECHT, 5 FEBR. Levertransplantaties worden opgenomen in het pakket van de ziekenfondsen. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) heeft dit de Tweede Kamer laten weten. Alleen het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) mag de operatie uitvoeren.

Het gaat zowel om transplantaties van hele levers en als om operaties waarbij aan de oude lever een nieuw stukje wordt vastgemaakt. Simons vindt dat aan deze transplantaties veel ethische, medische en juridische consequenties kleven. Daarom wil hij een beperkte en goed geregelde toepassing en kiest hij voor één centrum in het land. Twee jaar geleden wees hij het ziekenhuis in Groningen ook aan als enige ziekenhuis waar longtransplantaties mogen worden uitgevoerd.

Het ziekenhuis in Groningen is al het enige officiële centrum voor levertransplantaties. Ook de academische centra in Leiden en Rotterdam wilden deze transplantaties uitvoeren, maar het ziekenhuis in Groningen - dat al 13 jaar ervaring heeft - vindt dat niet nodig. Simons deelt deze opvatting. Het AZG voerde in 1992 51 levertransplantaties uit. Dit jaar zullen er ongeveer 40 nodig zijn. Dat aantal mag langzaam groeien naar 80 in 1996.