Lansink moet paard Felix in eer herstellen

OOTMARSUM/HAAKSBERGEN, 5 FEBR. Het dertienjarige toppaard Felix is na een uitzonderlijke operatie en een jaar revalidatie terug in de stal waar het zich in 1988 met Jos Lansink in een paar maanden tijd naar internationale bekendheid sprong. Bij zijn aankomst op stoeterij De Wiemselbach, de stallen van bondscoach Hans Horn, werd Felix enthousiast begroet door de hengst Libero H. Paarden herkennen paarden overal. En de bazige Libero H., die normaal geen vreemde soortgenoten duldt op zijn territorium, verwelkomde de verloren zoon met een opgetogen gehinnik.

Opgetogen was ook Jos Lansink. Sentimentaliteit is de nuchtere Twentse boerenzoon vreemd, maar Lansink realiseert zich heel goed dat een wereld zonder Felix er voor hem nu misschien heel anders had uitgezien. “Door Felix werd ik van Twentse springruiter op basisniveau ineens naar nationale en later internationale bekendheid getild. Zo'n paard waar het allemaal mee begon, vergeet je nooit,” zegt Lansink simpel. In de glorieperiode van de combinatie Lansink-Felix ontplooide zowel paard als ruiter zijn talenten zo razendsnel dat het duo in enkele maanden zeker was van een plaats in het olympische team voor Seoul. Een jaar later won het succesvolle paar de individuele bronzen medaille bij het EK in Rotterdam. Toen werd Felix echter via oud-bondscoach Henk Nooren aan de Japanner Shuichi Toki verkocht. Het talent van Lansink bleek niet van Felix afhankelijk. Maar zijn springplank tot het succes Felix verdween in de vergetelheid.

Anderhalf jaar geleden blesseerde Felix zich door een ongecontroleerde beweging bij eenvoudig trainingswerk. Aanvankelijk werd gedacht aan een oude blessure, maar de Haaksbergense paardenveterinair Jan Greve ontdekte met echografie dat de ophangingspees van de kogel van het rechterachterbeen voor driekwart was gescheurd. “Orthodoxe behandelingen met genezingsbevorderende injecties hadden geen enkel effect,” aldus Greve, “de keus was dus simpel: opereren of slachten. Het was mijn geluk dat Felix in Nooren en Toki geduldige eigenaren heeft die er de tijdrovende revalidatie van ruim een jaar voor over hadden. Dat kom je niet vaak tegen. De meeste eigenaren kiezen liever voor de zekere weg van het opstrijken van de verzekeringspremie dan voor de onzekere en langdurige weg van een behandeling. Voor mij was het invlechten van een kunstpees op de bewuste plaats een uitdaging, die ik samen met de humane orthopedist Bram de Haas van Dorsser ben aangegaan. Nu, ruim een jaar later en een heel revalidatieprogramma verder, kan ik concluderen dat Felix volledig hersteld is.”

Greve stelt overigens bescheidenheidshalve dat de huidige conditie van Felix voor een groter deel aan de tijd en het eigen herstelvermogen van het lichaam was te danken, dan aan de operatie. Dat Felix nu zelfs weer de allerzwaarste hindernissen zal kunnen springen, lijdt voor Greve geen twijfel. “De belasting van de bedoelde pees, die onder druk komt bij het afzetten van een hindernis, is even groot bij een sprong van een meter als bij een sprong van 1.50. Alleen onverwachte wendingen of andere onvoorziene omstandigheden vormen een risico. Dat blijft natuurlijk afwachten.”

Na de positieve resultaten van de operatie, eindeloos stapwerk en een herstelperiode in de wei, besloten Nooren en Toki vervolgens dat niemand beter dan Lansink zou kunnen proberen Felix weer op niveau te laten meedraaien in de springsport. Zo verhuisde de bruine viervoeter dus naar Ootmarsum. Felix heeft inmiddels zijn voorzichtige come-back in de springsport alweer gemaakt. Vorig weekeinde bracht Lansink zijn oude crack buiten mededinging uit in een 1.20-parcours in Kootwijk. Lansink was enthousiast over de kwaliteit die nog steeds uit het optreden van Felix spreekt: “Felix mag dan ouder geworden zijn, hij is precies dezelfde gebleven. Het is een introvert paard en hij is nog even sensibel, nog even oplettend en waarschijnlijk zelfs nog even wispelturig als vroeger. Het deed me veel om weer op Felix te stappen. Zo'n paard verliest zijn kwaliteit niet in een paar jaar. Ik vind het niet alleen een persoonlijke uitdaging om hem te mogen trainen, ik vind ook dat ik het aan Felix verplicht ben te kijken of hij terug kan komen aan de wereldtop. Mijn carrière dank ik min of meer aan hem. Graag zou ik het zijn eigenaar Toki gunnen nu ook nog wat plezier te beleven aan dit paard. Als alles dit jaar met Felix en mij naar wens verloopt, start Toki Felix in 1994 op de Hippische Wereldspelen in Den Haag. Dat zal mij dan net zoveel plezier doen als Toki zelf.”

    • Claartje van Andel