KLM schrapt 500 banen na verlies

ROTTERDAM, 5 FEBR. De KLM heeft gisteren nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. Het verlies van 438 miljoen gulden dat de luchtvaartmaatschappij over de laatste drie maanden van vorig jaar leed, dwingt haar op korte termijn 500 "overtollige' arbeidsplaatsen bij de technische dienst te schrappen. Daarnaast wil de KLM-directie de lopende CAO openbreken en is een deel van de investeringsplannen geschrapt.

De vakbonden hebben afwijzend gereageerd op de nieuwe bezuinigingsplannen van de KLM. “Wij zijn beduusd. De directie heeft ons absoluut niet overtuigd van de noodzaak van deze maatregelen”, zei bestuurder H. Popelier van de VKC, de bond van Cabinepersoneel in Nederland. De bonden wijzen erop dat het grootste deel van het kwartaalverlies afkomstig is van een eenmalige afschrijving op de investering in de Amerikaanse partner Northwest Airlines. De KLM houdt sinds 1989 een belang van 20 procent in die maatschappij.

President-directeur P. Bouw maakte gisteren bekend dat hij wil afzien van de in de CAO vastgelegde loonsverhoging van 2,5 procent voor 1 juli. Het KLM-personeel heeft 1 januari van dit jaar een loonsverhoging van twee procent achter de rug. Ook volgend jaar mogen de lonen van de KLM'ers niet stijgen. Bouw wil de dertiende maand van het KLM-personeel winstafhankelijk maken en de pensioenleeftijd optrekken terwijl hij een jaar lang geen werkgeversaandeel aan de pensioenpremies wil bijdragen. Vanmorgen sprak de KLM-top over de bezuinigingsplannen met de bonden en de ondernemingsraad.

De KLM-directie heeft daarnaast een aantal voorgenomen investeringen ter waarde van 750 miljoen gulden geschrapt. Een reeds bestelde Boeing 747 en een MD-11 zullen later worden afgenomen. Opties op twee Boeing 737-toestellen zijn geschrapt.