Met het badwater wegspoelen

Met een kwart van ons drinkwater spoelen we dagelijks het toilet door. Don Platteel brengt sinds kort een ecologische `plee' op de markt.

De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag 123,8 liter drinkwater. Hiervan is 46,5 liter bestemd voor het bad of de douche, terwijl 35,8 liter nodig is voor het doorspoelen van het toilet.

Wie zich dit realiseert zou makkelijk op het idee komen om in deze situatie een soort evenwicht aan te brengen door het gebruikte bad- of douchewater te gebruiken om het toilet door te spoelen.

Toch is het zo niet gegaan bij Don Platteel, toen hij tien jaar geleden begon met de ontwikkeling van Ecoplay, een systeem waarbij opgevangen badwater na filtering het toilet schoonspoelt.

,,Ik ben over de waterproblematiek gaan nadenken toen ik als zeezeiler zes dagen zonder water kwam te zitten'', aldus Platteel. ,,Toen ik me realiseerde dat we het toilet doorspoelen met Spa Blauw ben ik op zoek gegaan naar een oplossing.''

Sinds het voorjaar is Ecoplay op de markt. Het onderhoudsvrije systeem lijkt de eenvoud zelve: het afvalwater komt in een reservoir van 100 liter dat achter de wc-pot is gebouwd. De diepte van het zo geconstrueerde reservoir is 24 cm, wat zeker in moderne woningen met een grotere toiletruimte dan vroeger geen probleem hoeft te vormen. Een pompje zorgt er eventueel voor dat het water bij een hoger gelegen toilet terechtkomt. Bij een afwezigheid van meer dan 24 uur spoelt het reservoir automatisch leeg, om bederf van het water te voorkomen.

Een bijkomstig voordeel is dat de Ecoplay een bijdrage levert aan het verlagen van de EPC, de energieprestatiecoëfficiënt, een norm waaraan nieuwbouwwoningen moeten voldoen.

,,Bij douchen komt gemiddeld 100 liter van 34 tot 38 graden in het reservoir. Die warmte komt vervolgens de woning in'', aldus Platteel. ,,Dat is niet spectaculair, maar je kan daardoor vaak de montage van een verwarmingsradiator in het toilet voorkomen. Daarnaast moet je niet vergeten dat een gangbare spoelbak bij het doorspoelen veel kou levert, dat voorkom je met dit systeem.'' De energetische winst in termen van de EPC kan volgens Platteel oplopen tot 0,04.

Inmiddels zijn de eerste projecten gecontracteerd. Zo vindt binnenkort de installatie plaats van vijftig stuks in de eerste fase van een grote nieuwbouwwijk in Rosmalen, mogelijk gevolgd door enkele duizenden exemplaren. Maar ook het buitenland is erg geïnteresseerd, tot aan Jordanië, Zuid-Afrika en Canada toe.

Een van de eerste gebruikers is de in Muiden wonende Arthur Valkieser, die enkele maanden geleden een Ecoplay heeft laten installeren. ,,Toen ik mijn woning liet verbouwen, heb ik meteen de benodigde voorzieningen laten aanbrengen'', aldus Valkieser.

,,Het systeem bevalt uitstekend, je krijgt een blij gevoel als je 's ochtends onder de douche het water in het putje ziet weglopen, omdat je weet dat het opnieuw in gebruik gaat.'' Valkieser is zo enthousiast, dat hij het zelfs jammer vindt dat de bezoeker niets van de installatie ziet.

,,Maar ik heb begrepen dat er ook een soort transparant systeem in ontwikkeling is'', aldus Valkieser. ,,Dat zou mooi zijn, want je merkt niets van de Ecoplay, hooguit hoor je wat water wegsijpelen. Het is een prachtige oplossing, het zou mij niets verbazen als in de toekomst alle nieuwbouwwijken standaard een dergelijke installatie krijgen.''

Voor nieuwbouwwoningen heeft de installatie inclusief montage een meerpijs van 1.500 euro ten opzichte van de inbouw van een regulier toilet. Er komt op termijn ook een doe-het-zelf pakket op de markt.

Zie www.ecoplay.nl

    • Rijkert Knoppers